Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory jednaly o pracovní úrazovosti a zkracování pracovní doby

3. 5. 2018

 

 

Již tradičně si 28. dubna odbory na celém světě připomínají památku obětí pracovních úrazů, nemocí z povolání a zraněných při práci. Mezinárodní vzpomínkový den vyhlásila Mezinárodní organizace práce.

 

Loňský rok je optimističtější pouze co do počtu smrtelných pracovních úrazů. O život v práci minulý rok přišlo 95 lidí. Je to dosud nejnižší počet. V průběhu pietního aktu a na následné tiskové konferenci předběžné výsledky loňského roku oznámili generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn a místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová. Počet smrtelných úrazů v posledních desetiletích klesá. Pod 200 případů se poprvé dostal v roce 2003. V loňském roce se poprvé od roku 1990 dostal pod sto případů. Z mezinárodního pohledu je statistika ještě tragičtější. Každý rok v Evropské unii přijde o život v práci 100 000 lidí. Podle Radky Sokolové to však není důvod k uspokojení. Odbory proto žádají, aby znovu měly možnost při ohrožení života či zdraví lidí zastavit výrobu. Smrtelné pracovní úrazy se stávají nejčastěji v dopravě, ve stavebnictví a při manipulaci s břemeny.

 

Odboráři a odborářky největší odborové centrály v Česku v dopoledním programu diskutovali o zkracování pracovní doby. V příštích letech chtějí prosazovat to, aby pracovní doba v ČR trvala 37,5 hodiny místo nynějších 40 hodin - denně tedy o půl hodiny méně bez krácení výdělku. V panelové diskusi nazvané Perspektivy zkracování pracovní doby v ČR hovořili místopředseda ČMKOS Vít Samek, makroekonom odborové centrály Martin Fassmann, pracovnice Evropského odborového institutu (ETUI) Agnieszka Piasna a zástupce Výzkumného ústavu bezpečnosti práce David Michalík.


Zatímco němečtí zaměstnanci odpracují podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly za rok v průměru 1077 hodin, Češi 1340 hodin. Při čtyřicetileté pracovní kariéře rozdíl představuje deset odpracovaných let navíc.

 

img_3604.jpg

V roce 2017 bylo registrováno 95 smrtelných pracovních úrazů. Za každého konkrétně postiženého pracovníka účastníci sjezdu ČMKOS přiložili symbolickou svíčku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto: Petr Kolev