Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory MND vyjednaly slušný růst mezd a zachování benefitů

15. 2. 2024

 

Odborová organizace akciové společnosti Moravských naftových dolů Hodonín vyjednala v dodatku kolektivní smlouvy pro letošní rok velice slušný růst mezd včetně zachování zaměstnaneckých benefitů, které sehrávají ve firemní kultuře důležitou roli. O vyjednávání dodatku pro letošní rok HGN hovořil s předsedou odborové organizace MND Vladimírem Havelkou.


Vyjednávali jste novou kolektivní smlouvu, nebo její dodatek?
Pro letošní rok jsme vyjednávali pouze dodatek. Kolektivní smlouva platí ještě pro tento rok a po prázdninách začneme s vyjednáváním nové podnikové kolektivní smlouvy. Platnost kolektivní smlouvy ve skupině firem MND je tři roky.
 
V minulosti zkomplikovala odborům kolektivní vyjednávání vládou uvalená daň z mimořádných zisků windall tax. Letos začal platit vládní úsporný balíček, který mimo jiné zdanil zaměstnanecké benefity. Projevilo se to při kolektivním vyjednávání?
Daň z mimořádných zisků se u nás týká pouze jedné ze společnosti, a to těžební mateřské akciové společnosti MND. Co se týká takzvaného úsporného balíčku, tak spolu se zaměstnavatelem řešíme dopad především na stravování, což je z pohledu zaměstnanců jeden z nejvýznamnějších benefitů. Společně hledáme řešení s co nejmenším dopadem na zaměstnance. V tom panuje jednoznačná shoda, za což jsem rád.
 
Jaké měly odbory představy a podařilo se je naplnit?
Když jdeme na vyjednávání, tak mám vždycky nějakou představu, čeho bychom chtěli docílit. Ne vždy se všechno povede a v takovém případě si musím ujasnit priority. Každá ze společností skupiny MND má jiné ekonomické možnosti, odlišnosti ve svých byznysech, tomu uzpůsobené priority a z toho plynoucí odlišnosti v ustanovení kolektivních smluv. Musíme brát v potaz, že se zaměstnavatelům také navyšují náklady za energie, byť to v našem případě není zcela zásadní, jako je tomu u energeticky náročných firem typu oceláren, chemického průmyslu a dalších. Zvednou se firemní daně o dva procentní body a zvažuje se i zvýšení daně z dobývání nerostů. V kontextu tohoto všeho jsem přesvědčen, že se podařilo dojednat rozumný kompromis v rámci daných možností jednotlivých společností ve skupině MND.
 
Za kolik tedy budou zaměstnanci skupiny MND pracovat, jak jim letos porostou mzdy?
Ve společnostech MND máme historicky nastaveno vyjednávání o mzdách celkově, to znamená základní tarifní mzdu plus prémie. Zvažovalo se několik variant způsobu valorizace na letošní rok. Nakonec se od ledna zvednou ve všech společnostech plošně. Mzdy stoupnou o 4 procenta plus další balík peněz pro navýšení podle finančních možností každé firmy. V případě mateřské společnosti se v pololetí navýší mzdy o další dvě procenta plošně a s dalšími jednotlivými navýšeními se celkový objem mezd bude dostávat k 10 procentům. Navíc byla v každé ze společností vyplacena v prosincové mzdě mimořádná odměna jako poděkování zaměstnancům za odvedenou práci a překonání období stále rostoucích cen.


Odbory budou bedlivě sledovat další vývoj inflace v letošním roce a v případě, že se bude vyvíjet nežádoucím směrem, budeme připraveni zahájit okamžitá jednání se zaměstnavateli skupiny MND v souladu s ustanovením platné kolektivní smlouvy.
 
Podařilo se zachovat i zaměstnanecké benefity?
Ano, dokonce v plné výši. Dlužno podotknout, že ze strany zaměstnavatelů žádný návrh na jejich snížení ani nebyl podán. Zaměstnavatelé si uvědomují, že benefity jsou důležitou součástí firemní kultury a sehrávají pozitivní roli v případě náboru nových zaměstnanců, respektive udržení stávajících při už tak napjaté situace na trhu práce.


 V březnu bude v Luhačovicích zasedat X. sjezd OS PHGN a poté naváže 1. sněm. Co od sjezdového jednání očekáváte?
Sjezd bude mým prvním ve funkci předsedy základní organizace a určitě se těším na setkání s kolegy z ostatních organizací. Dále mě, a určitě nejen mě, bude zajímat, jaký postoj zaujme náš svaz k současné napjaté situaci ve společnosti obecně a jaké postupy bude prosazovat i na úrovni Českomoravské konfederace odborových svazů, například co se týká cen energií. Myslím si, že v této věci bychom měli jednoznačně podpořit v rámci solidarity naše kolegy z Odborového svazu KOVO, pokud se rozhodnou k uspořádání protestů proti, teď už naprosto otevřené, likvidaci českého průmyslu. Za současné cenové nerovnováhy energií se v rámci společného otevřeného trhu EU, ale i v celosvětovém srovnání, stáváme nekonkurenceschopní. Je třeba také zapracovat na prosazení rozumného odchodu do důchodu pro náročné profese. V tom by se měly odborové svazy sdružené v alianci průmyslových svazů vzájemně podporovat, protože v jednotě je síla!

 

havelka.png

Předseda odborové organizace MND Vladimír Havelka

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.2/2024