Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odbory v MND Hodonín vyjednaly růst mezd o 10 %, vyplacení mimořádných odměn a benefity

8. 3. 2023

 

Odborová organizace akciové společnosti Moravských naftových dolů Hodonín vyjednala pro letošní rok v dodatku kolektivní smlouvy velice slušný růst mezd, mimořádné příplatky a zaměstnanecké benefity. Podniková kolektivní smlouva MND je platná od loňska na tři roky. O vyjednávání a dalším dění v odborech a ve firmě HGN hovořil s předsedou odborové organizace Vladimírem Havelkou. 


Za stávající situace v těžebním průmyslu a v energetice obecně zřejmě vyjednávání nebylo jednoduché?
Jak v čem. Na jedné straně se potýkal zaměstnavatel s výrazným nárůstem cen energií a zboží, které potřebuje ke své činnosti. Na straně druhé ale došlo k poměrně dramatickému zvýšení cen ropy a plynu oproti období útlumu způsobené kovidovými restrikcemi. Mateřské akciové společnosti MND se z tohoto důvodu znatelně zvedly tržby z prodeje uhlovodíků. Společnosti MND Drilling & Services se daří zajišťovat nové zakázky na vrtné práce, a to jak v Česku, tak i v Evropě, což má velmi pozitivní vliv na hospodaření této dceřiné společnosti. Jen mateřská společnost si v tomto roce zadala vyvrtání šesti nových vrtů místo původně plánovaných čtyř. V Evropě se kromě vrtání ropy a plynu stále víc prosazuje nový trend a tím jsou geotermální vrty. A protože je zájem i o ukládání zemního plynu v zásobnících, tak i druhá dceřiná společnost, kterou je MND Energy Storage, si vedla dobře. Takže s vědomím těchto skutečností jsme do vyjednávání šli.


Zkomplikovala vaše jednání uvalená daň z mimořádných zisků – windfall tax?
Pro rok 2022 ne, protože tato daň začíná platit až od roku 2023. Samozřejmě jsme s napětím sledovali, jak se nakonec vláda rozhodne, protože ještě v říjnu prosazovali zelení Piráti retroaktivitu na rok 2022. Vyjednávání na příští rok už budou nepochybně složitější.


Jaké jste měli představy a podařilo se vám je naplnit?
Nějaké představy mám vždy, ale je potřeba zohlednit ekonomické možnosti každé společnosti ve skupině MND zvlášť z důvodu odděleného hospodaření. Moji předchůdci měli situaci ulehčenou v tom smyslu, že se vedlo jednání přímo s generálním ředitelem a následná dohoda byla závazná pro všechny společnosti skupiny MND. Od loňského roku máme uzavřenu kolektivní smlouvu s každou společností zvlášť a vedeme separátní kolektivní vyjednávání. Proto jsem po dohodě se závodním výborem byl nucen pozměnit koncepci Podnikové rady. Na jednání s vedením všech společností je přítomna předsedkyně PR paní Dita Grombiříková a moje osoba. Při vyjednávání s vedením společnosti MND D&S nás doplňuje místopředseda ZV pan Miroslav Šefčík a při vyjednávání se společností MND ES je součástí vyjednávacího týmu místopředseda pan Eduard Matula.


Za kolik tedy budou letos lidé v MND pracovat, jak porostou mzdy?
Pro letošek jsme dohodli nárůst mezd o 10 % s tím, že do mezd půjde 8 % a 2 % bude mít každá společnost v záloze pro případ individuálních finančních řešení některých zaměstnanců, například při změně pracovní pozice. Navíc se nám podařilo dohodnout i vyplacení mimořádné odměny v každé společnosti. V akciové společnosti MND byla vyplacena odměna ve výši základní mzdy každého zaměstnance a další odměna ve výši minimálně 30 000 korun na zaměstnance. V MND ES byla vyplacena jednorázová odměna 10 000 korun na zaměstnance a 50 % základní mzdy každého zaměstnance. Co se týká MND D&S, tak tam se nakonec podařilo dohodnout jednorázovou odměnu ve výši 10 000 korun, byť vykazovala záporný hospodářský výsledek. Přesto jsme nakonec nalezli s vedením společnosti shodu.


Navýšení mezd je prioritou, ale odbory dojednávají také benefity. Kterých si ceníte obzvlášť?
Jsem přesvědčen, že kombinace všech dojednaných benefitů nad rámec zákoníku práce, které přispívají ke zlepšení pracovních podmínek a zvýšení životní úrovně zaměstnanců je důležitá. S novou KS jsme od minulého roku dohodli navýšení osobních účtů z 8500 na 15 000 korun, které jsou zaměstnancům připisovány na kartu Sodexo, a které zaměstnanci využívají na volnočasové aktivity. Dále se zvedl příplatek za práci o víkendu z 25 na 50 % a od letoška i hodinový příplatek za noční směnu na 30 korun. Také cestovní náhrady se zvedly na maximální úroveň a nahoru šla i hodnota stravenky na 160 korun, což představuje dalších cca 3500 korun měsíčně k dobru. Co mám informace, tak jedním z benefitů, který zaměstnanci poměrně vysoce oceňují, je, že si mohou tam, kde to pracovní pozice umožňuje, nastavit flexibilně pracovní dobu. Zvlášť výhodné je to u rodičů s malými dětmi, anebo při vyřizování osobních záležitostí na úřadech.


Co očekáváte, že rok 2023 přinese firmám a odborům a na co se zaměříte?
Doufám, že se po letech poznačených kovidovou nejistotou a loňské inflační divočině situace stabilizuje. Moc bych si přál, aby se podařilo diplomatickým jednáním ukončit konflikt na Ukrajině. Máme tam obchodní aktivity a někteří kolegové tam jezdí pracovat. Co se týká těžby ropy a plynu, tak výhled do budoucna se v této chvíli zdá být pozitivní. Otázka je, kolik nám zůstane na účtech po odvedení nově schválené mimořádné daně z mimořádných zisků. Co se týká odborů, tak budeme pokračovat ve spolupráci se zaměstnavatelem na zlepšování pracovních podmínek pro zaměstnance. Podílíme se na kontrolách pracovišť v souladu se zákoníkem práce a prevenci pracovních úrazů. Při této příležitosti bych chtěl poděkovat bývalému dlouholetému předsedovi naší základní organizace kolegovi Vladimíru Baldrianovi, který se stále angažuje ve strukturách Odborového svazu PHGN a Českomoravského sdružení za jeho práci. Mně tak zůstává daleko větší prostor na činnost pro naši základní organizaci, co se týká kontrol pracovišť v celé skupině MND, a častějších setkávání s našimi členy na odloučených pracovištích. To zaměstnanci hodnotí velmi pozitivně. Jinak jsem ještě aktivní v Regionální radě OS Jihomoravského kraje v Brně.

 

 

foto-havelka.jpg

Předseda odborů Moravských naftových dolů Hodonín Vladimír Havelka

 

 

 

 

 

 

 

Autor, foto: Petr Kolev

Článek vyšel v HGN č.3/2023