Jdi na obsah Jdi na menu
 


OKD: Závody Karviná a Darkov se od příštího roku sloučí

11. 9. 2014

 

 

logo_okd_cmyk.jpgProměna OKD, která má zajistit dlouhodobé fungování firmy i při současných nízkých cenách uhlí, pokračuje. K 1. lednu 2015 se sloučí závody Karviná a Darkov, což by mělo vedle vyšší efektivity řízení těžby přinést i snížení nákladů na správu. Zároveň se management rozhodl začít intenzivně hledat cesty, jak prodloužit životnost firmy.


Od letošního 1. září došlo ve firmě k řadě organizačních změn, další přijdou na řadu v nadcházejícím roce. Dosavadní ředitel Závodu Důl ČSM Boleslaw Kowalczyk byl pověřen přípravou sloučení závodů Karviná a Darkov. Jeho původní pozici převzal dosavadní náměstek pro bezpečnost Závodu Důl ČSM Karel Blahut.


Vedením Závodu Důl Karviná byl do konce roku pověřen dosavadní vedoucí odboru báňské inspekce Kamil Kempný. Dosavadní ředitel závodu Petr Dedek se ujal řízení rozvojových projektů OKD. Cílem je právě hledání cesty k prodloužení těžby v regionu za prozatím předpokládané roky 2023-24, případně hledání dalších aktivit, které by udržely OKD i nadále v činnosti.

 

Jeden důl, jedno ředitelstvídsc_0707.jpg


„K sloučení závodů jsme se rozhodli, protože potřebujeme snížit naše fixní náklady. V dalších letech totiž budeme dobývat méně uhlí než letos. A když se méně těží, jednotkové náklady na tunu rostou. Do budoucna bychom chtěli s těmito dvěma závody propojit i ČSM. Tyto tři závody jsou už nyní spojené pod zemí, kde mezi nimi putují technologie, uhlí, ale i lidé. Fakticky tak tvoří jeden důl. Za dva nebo tři roky bychom byli rádi, aby měly i jedno vedení,“ říká výkonný ředitel OKD Dale Ekmark. Všechny náležitosti týkající se plánovaného spojení závodů od nového roku jsou podle něj v plném proudu.


Závod Důl ČSM podle Ekmarka zůstane prozatím samostatnou jednotkou také kvůli plánu na využití jeho infrastruktury pro budoucí těžbu z bývalého dolu Morcinek na polské straně hranice. Aby bylo možno realizovat tento projekt, je třeba vyřešit ještě celou řadu nejen legislativních, ale i technických překážek. Projekt by zároveň znamenal nutnost investovat.

 

Nové příležitosti pro OKD?


Firma podle Ekmarka zároveň pracuje na tom, jak co nejvíce prodloužit svou životnost a zvýšit objem ekonomicky vytěžitelných zásob ze současných zhruba 65 milionů tun, které garantují její fungování při klesající těžbě zhruba do roku 2023. Projekt dobývání ložiska Morcinek využitím infrastruktury Závodu Důl ČSM je jen jednou z možností.


Cestou může být také snaha uplatňovat nové technologie, jako je například metoda komora-pilíř, nebo zkoumání toho, zda se není možné vrátit k zásobám, které nebyly v minulosti vytěženy. Znovu se budou analyzovat rozvojové projekty, které byly kvůli krizi těžebního průmyslu v minulých letech pozastaveny. Pokud by vzrostly ceny uhlí, mohla by se prodloužit i životnost Paskova.

 

Přirozené odchody a nové generace horníků


Společnost OKD v současnosti pracuje na detailním plánu, jaký by měl být objem těžby v dalších letech. Kvůli postupnému dobývání ekonomicky vytěžitelných zásob je však jisté, že bude postupně klesat. To bude mít dopad také na velikost firmy z hlediska počtu zaměstnanců. „Chceme však zajistit, aby nedocházelo k většímu propouštění horníků. Počty zaměstnanců se budou snižovat především přirozenou cestou, například odchodem do důchodu nebo do jiného zaměstnání. Každoročně tak u nás skončí asi 600-700 lidí. Toto číslo je poměrně vysoké, protože průměrný věk našich zaměstnanců v dole je 46 let. Dojde i ke snižování počtu dodavatelů. Bohužel se nevyhneme ani propouštění, ale mělo by jít primárně o zaměstnance z administrativy v důsledku jejího zefektivňování a lidi na povrchu. Neznamená to však, že od nás budou lidé jen odcházet. Budeme nabírat novou generaci horníků, to je věc, kterou musíme dělat a kterou už děláme,“ říká Ekmark.

 

dsc_0652.jpg

 Důl Darkov


 

 

 

 

 

autor: Marek Síbrt

zdroj: OKD a.s.

článek vyšel v týdeníku Horník číslo 31

foto:(vs)