Jdi na obsah Jdi na menu
 


OKD dnes oslaví 55 let od zahájení těžby na Dole ČSM

19. 12. 2023

 

Jediný činný černouhelný důl v Česku, ČSM ve Stonavě, patřící těžební společnosti OKD, dnes dovrší 55 let od zahájení těžby. První uhlí bylo vydobyto z hloubky 570 metrů ze stěny 230 311 provozované partou Antonína Niedoby. Od té doby vyjelo skipem na povrch 122 milionů tun „černého zlata“. 

„Výstavba Dolu ČSM byla zahájena už v roce 1958, ale trvalo deset let, než byly vytěženy první tuny uhlí z porubu ve 23. sloji na závodě Jih. Tehdy ještě nebyly žádné správní budovy, koupelny, šatny ani závodní jídelna. Celé zázemí bylo v dřevěných přízemních budovách, v nichž nám koupelář před vyfáráním zatopil v plechových kamnech. Fáračky jsme si sušili pod stropem na tyčích. Venku nebyly zpevněné plochy, jen rozbahněný povrch, takže jsme se po vyfárání ani nezouvali z holínek,“ vzpomíná pamětník Vladimír Špok, bývalý hlavní inženýr Dolu ČSM, který byl v pořadí 53. zaměstnancem dolu. 

V době zahájení těžby pracovalo na šachtě, jíž se mezi pracovníky přezdívalo Gigant, 965 zaměstnanců. V prvním roce těžby se vytěžilo 59 240 tun uhlí, což představovalo průměrnou denní těžbu ve výši 227 tun. Začátky rubání jsou spojeny s kolektivy hlavních předáků Antonína Niedoby, Bohuslava Papaly, Boleslava Hlisnikovského, Jana Chovanioka, Jana Svačka, Viktora Högra, Pavla Jirgla a Viléma Lisého. 

„Zúčastnil jsem se i slavnostního zahájení těžby, které se konalo právě 19. prosince 1968  v tehdejším Kulturním domě Kovona Karviná. Při oslavě nám hrál orchestr Gustava Broma a zpívala Yvetta Simonová,“ popisuje Vladimír Špok slavnost k zahájení těžby, na niž tehdejší vedení podniku pozvalo spolu se zaměstnanci dolu také jejich manželky a manžely.

Už v roce 1971 hlásil Důl ČSM první milion tun a v roce 1981 zde havíři nakopali rekordních 2,8 milionu tun uhlí. Roční produkce se obvykle pohybovala mezi 2 a 2,5 milionu tun.

V současnosti má důl ČSM 3300 zaměstnanců, v letošním roce je předpoklad těžby cca 1 milion tun uhlí. Podle aktuálního plánu bude těžba na Dole ČSM pokračovat přibližně do poloviny roku 2026, kdy je v plánu vytěžit celkem 3,6 milionu tun uhlí. Poté plánuje společnost OKD důl uzavřít. 

„Uzavření Dolu ČSM ale nemusí znamenat konec značky OKD. Nejprve bude zapotřebí provést technickou likvidaci dolu, a pokud to legislativa umožní, chceme být po ukončení těžby také připraveni na podnikání v oblasti výroby uhelných směsí a zelené energie,“ doplnil Roman Sikora, generální ředitel OKD.

 

Důl ČSM ve zkratce

  • jediný černouhelný důl v ČR
  • hlubinný důl ve Stonavě v karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve
  • těžba probíhá v lokalitách ČSM - Sever a ČSM - Jih 
  • nejhlubší je vtažná jáma ČSM Sever s hloubkou 1104 metrů
  • první vozy uhlí vyjely 19. prosince 1968 z hloubky 570 metrů 
  • první milion tun uhlí byl vytěžen v roce 1971
  • rekordní produkce 2,8 milionu tun uhlí v roce 1981 (2 843 269 t)
  • celkem bylo dosud vydobyto 122 milionů tun uhlí
  • v roce 1991 do dolu sfáral prezident Václav Havel, který se po skoku přes kůži stal i čestným členem cechu hornického
  • v roce 1992 se v hloubce 903 metrů uskutečnila netradiční svatba: své „ano“ si řekli důlní elektromontér Jaroslav Matúš a prodavačka Dana Daňová; ženich oblékl černé a nevěsta bílé fáračky, které jim pro tuto příležitost nechali ušít zástupci dolu; za přítomnosti notářky byl podán návrh na 2 zápisy do Guinessovy knihy rekordů: svatba a hraní na housle na nejhlubším místě na světě 
  • v letech 2023 – 2026 má OKD v plánu vytěžit 3,6 milionu tun uhlí

 

dji_0480.jpg

 

prvni---vu--z-vyte--z--eny---provizorne--.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: OKD a.s.