Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otevřený dopis SHO k pochybné soutěži o dodávkách uhlí

13. 10. 2015

 

 

Vážený pane premiére,

situace v těžbě černého uhlí se bohužel neustále zhoršuje. Klesající cena uhlí doslova ničí naše černouhelné hornictví. Přestože jsme v OKD od roku 2013 velmi výrazným způsobem snížili náklady, tak se neustále potýkáme s obrovskou ztrátou. Na skládkách se momentálně nachází 1 mil. tun uhlí a to převážně energetického.

V důsledku špatné situace na trhu s uhlím se snižuje těžba a to samozřejmě souvisí i se snižováním počtu zaměstnanců. Již druhým rokem OKD, a.s. snižuje stavy ročně o cca 1000 zaměstnanců. Tím se situace na trhu práce v Moravskoslezském kraji neustále zhoršuje.

Do elektrárny Dětmarovice, která je ve vlastnictví státu, dodáváme ročně 250 až 300 tisíc tun černého uhlí. Potřeby této elektrárny jsou samozřejmě vyšší. Proto byla vypsána soutěž na dodávku dalších 600 až 800 tis tun černého uhlí. O tom, že se do této soutěže přihlásí i dodavatelé z Polska, asi není pochyb.

V případě, že budeme soutěžit z polským uhlím, tak se z našeho pohledu jedná o nekalou soutěž či dokonce podvod! Polské hornictví je totiž výrazným způsobem dotováno státem, tedy s cenou tohoto uhlí nemůžeme vůbec soutěžit !!!

Pokud chce vláda ČR tomuto regionu opravdu pomoci, tak by měla okamžitě zasáhnout. Proč není možné uzavřít dlouhodobé smlouvy mezi OKD a elektrárnou Dětmarovice o dodávkách černého uhlí, obdobně jak to udělali v severních Čechách s dodávkami hnědého uhlí pro elektrárny?

Ptáme se tedy znovu co stát, vláda, ministerstva, poslanci, senát atd. udělají pro nás, své občany a voliče?


S pozdravem Zdař Bůh

Ing. Pytlík Jaromír,
místopředseda OS PHGN
a předseda SHO


Na stažení ve formátu PDF