Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozice ZSDNP k zvýšení odvodů za vydobytý nerost a ke zvýšení odvodů z dobývacích prostorů

20. 9. 2023

 

Účastnili jsme se projednávání legislativy na MPO a děkujeme, že jsme se tam mohli vyjádřit a že naše odborné argumenty mohly zaznít.

Obecně jsme jednoznačně stále přesvědčeni, že navýšení odvodů z vydobytého nerostu i z dobývacích prostorů není pro ekonomiku přínosné, ale nechceme již uzavřené kompromisy navrhováním změn znovu otevírat.

Oceňujeme, že sám pan ministr Síkela na základě dopisu KZPS, který jsme iniciovali, navrhoval u odvodu z DP snížit nárůst a místo 1500,- Kč/ha navrhoval 1200,- Kč/ha. Je škoda, že tato jeho iniciativa nebyla vládou a K5 přijata.

Výsledná podoba legislativy ani u odvodů za nerost ani u odvodů z DP není pro těžební průmysl optimální. Například náš prvotní apel na nenavyšování odvodu pro jediného těžaře černého uhlí OKD z důvodu jeho konce v roce 2025 a nelogičnost převodu financí mezi stáními institucemi nebyl vyslyšen, stejně jako nebyl akceptován názor našich členů nezvyšovat kvůli zahraniční konkurenci odvod například u kaolínu.

Měli jsme společně s Těžební unií připomínky i u dalších nerostů. Například jsme připomínkovali odvody z těžby ropy a plynu, kde také existují výhrady (jako příklad uvádím našeho člena - firmu Lama Gas).

Od doby schválení prvního návrhu navíc již uplynul určitý čas, mnohé se změnilo a situace v těžebním sektoru se dál výrazně zhoršuje. Rostou náklady a ceny komodit velmi kolísají. Například u hnědého uhlí nastává situace, kdy vysoká cena povolenky a fluktuující cena elektřiny vede k tomu, že se uhelná energetika velmi rychle kvůli drahé povolence stává celkově nerentabilní s vážným a velmi negativním dopadem na energetickou bezpečnost státu. V posledních měsících je to společně s poklesem celého odvětví průmyslu zcela evidentní trend.

Proto ve své připomínce navrhujeme, aby se legislativa po určitém čase, nejpozději však 1. ledna 2025, ale raději dříve, znovu přehodnotila - také v souvislosti s novou Státní energetickou koncepcí, jež má být hotova na konci tohoto roku, - a strádajícímu těžebním sektoru v ČR aby se ulevilo.

Prosíme, aby se tato věc - přehodnocení po určitém čase - do Nařízení vlády zapracovala, například do příslušného Usnesení vlády k tomuto nařízení.

 

Prezident ZSDNP
Ing. Vladimír Budinský, MBA

 

 

Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu je nezávislá dobrovolná organizace, která v České republice reprezentuje hornickou podnikatelskou a zaměstnavatelskou veřejnost.

 

 

du--lni---ve--z--.jpg

ilustrační foto (ivz)

 

 

 

 

Zdroj: ZSDNP