Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předčasné důchody horníků se blíží k cíli

21. 1. 2016

 

 

Poslanci Parlamentu ČR včera v prvním čtení schválili vládní novelu zákona, která umožní některým horníkům dřívější odchod do důchodu. Novela by se měla týkat těch, kteří nastoupili po roce 1992 a odpracovali 3300 směn v hlubinných dolech nebo 2200 směn v uranových dolech. Jen v OKD by se to mohlo týkat přibližně 3500 horníků.

 

Hornické odbory se už několik let snaží, aby horníci odcházeli do důchodu dříve. Jejich hlavním argumentem jsou mimořádně těžká práce v rizikových a zhoršených klimatických podmínkách a dále pak výsledky lékařských studií. Některé studie totiž dokazují, že horníci umírají dříve než běžná populace. Podle slov předsedy OS PHGN Jana Sábela je dřívější odchod horníků do důchodu logickým krokem. Podle něj by se horníci důchodu nemuseli dožít a stejně by ve většině případů ze zdravotních důvodů skončili na úřadech práce. Stát by to pak, podle Sábela, vyšlo dráž než, kdyby horníci odešli do důchodu dříve.

 

Novelu zákona do parlamentu předložila ministryně Michaela Marksová za ministerstvo práce a sociálních věcí. Právě ministryně Marksová (ČSSD) a někteří poslanci, například Jaroslav Zavadil a  Ladislav Šincl (ČSSD), jsou ti, kteří se snaží horníkům dlouhodobě pomoci. Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík nám řekl, že co se týče odchodu horníků do důchodu, jsme raritou v celé Evropě. Podle něj, nikde jinde tak tvrdé podmínky pro odchod do důchodu pro horníky nejsou a horníci si to plně zaslouží. Jaromír Pytlík už dříve doporučil všem odpůrcům zákona, aby sfárali a sami se přesvědčili v jakých podmínkách horníci pracují.

 

Novelou se nyní, před dalším schvalováním, bude zabývat sněmovní sociální výbor.

 

dsc_0930.jpg

Horničtí odboráři a ministryně Michaela Marksová na jednom z mnoha setkání (ilustrační foto)

 

 

 

 

ivz