Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předseda OS PHGN k hornickým důchodům

28. 6. 2016

 

 

Podpisem prezidenta republiky Miloše Zemana pod zákon o dřívějšího odchodu horníků do důchodu se úspěšně zakončila mnohaletá práce hornických odborů nad tímto dlouho nevyřešeném problému. Naše redakce proto oslovila OS PHGN Jana Sábela a požádala ho o krátký komentář.

 

Konečně! Po 24 letech usilovných jednání, jsme dosáhli výrazného úspěchu a prezident podepsal zákon, který umožňuje horníkům odejít do důchodu o 7 let a v případě předčasného důchodu až o 10 let dříve, než je obecný důchodový věk. Cesta k tomuto úspěchu byla dlouhá, trnitá, provázena často nepochopením a neochotou až závistí!


Za dlouhou dobu se vystřídalo v České republice několik vlád a my jsme jednali se všemi premiéry i zainteresovanými ministry. Museli jsme přesvědčovat i některé bývalé významné odborové funkcionáře včetně ČMKOS. Ne vždy jsme měli podporu a důchody jsme neprosadili ani u dřívějších ministrů a předsedů vlád sociální demokracie.


Ledy se hnuly až při vládě Mirka Topolánka a obrat nastal díky tomu, že ministr Petr Nečas přijal naše pozvání na sfárání do dolu, kde na vlastní kůži – a to doslova – poznal pracovní podmínky horníků. Výsledkem bylo přijetí nařízení vlády č. 363/2009 Sb., jež umožnilo dřívější odchod do důchodu pro horníky, kteří nastoupili do dolů před 1.1.1993 a podmínky splnili do konce roku 2008.


Slib k řešení situace těch horníků, kteří nesplnili podmínky stanovené nařízením vlády, jsme dostali až od vlády premiéra Jiřího Rusnoka. Teprve vláda Bohuslava Sobotky vše dovedla až ke schválení nové zákonné úpravy.


K našim úspěchům při vyjednávání přispěla v průběhu uplynulého čtvrt století řada demonstrací, které politikům ukázaly, že horníci dokážou své požadavky prosazovat nejen za jednacími stoly. V listopadu 1991 přijelo do Prahy téměř 50 autobusů s odboráři z Ostravy na podporu jednání s ministrem práce a sociálních věcí. Výsledkem bylo schválení zákona o důchodech pro ostravské horníky v 50 letech při zavírání ostravských šachet. Tehdy bylo v tomto regionu zaměstnáno v hornictví 110 000 zaměstnanců. Nezaměstnanost v regionu dosahovala až 22 % a dřívější odchod do důchodu ji v tomto regionu významně snížil.


V roce 1992 se na Staroměstském náměstí v Praze uskutečnila největší hornická demonstrace, která zaplnila celé náměstí. Dostali jsme slib od předsedy vlády Václava Klause a ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého, že zrušené důchodové kategorie budou nahrazeny zaměstnaneckým připojištěním (tj. z prostředků zaměstnavatelů) a budou tak zajištěny předčasné důchody. Žádná vláda to však do dnešního dne nenaplnila a tentýž Vladimír Dlouhý se dnes jakožto předseda Hospodářské komory ČR postavil proti nové úpravě hornických důchodů (stejně jako zaměstnavatelský Svaz průmyslu a dopravy ČR)! Doufám, že mu to horníci připomenou, pokud by chtěl kandidovat na prezidenta!


Současná vláda tedy splnila svůj slib a chtěl bych jí proto velmi poděkovat, zejm. jejímu předsedovi a také ministryni práce a sociálních věcí, jejíž ministerstvo návrh zpracovalo a stálo za ním v průběhu veškerého legislativního procesu.


Významnou měrou se na celém procesu podílel též Jaroslav Zavadil, bývalý předseda ČMKOS, který jako předseda Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny při projednávání návrhu přesvědčil i řadu nerozhodnutých poslanců.


Náš velký dík zaslouží i poslanci Ladislav Šincl a Roman Sklenák z ČSSD, Josef Hájek z ANO a poslankyně Olga Havlová z Úsvitu.


Při schvalování zákona v Poslanecké sněmovně hlasovalo ze 176 přítomných poslanců 166 poslanců pro návrh. (Hlasování se zdrželo 6 poslanců z ODS a 4 poslanci z ANO.)
Rovněž Senát schválil novelu důchodového zákona tak, že ze 48 přítomných senátorů hlasovalo pro 36. Proti hlasoval pouze jediný senátor a to Tomáš Grulich z ODS. (Zdrželi se 2 senátoři z ČSSD, 4 senátoři z ODS, 4 senátoři z Klubu Starostové a nezávislí a 1 senátorka z klubu ANO + Severočeši.) Naše poděkování patří všem poslancům a senátorům, kteří hlasovali pro návrh.


Nemalý dík patří též všem odborovým funkcionářům SHO v čele s Jaromírem Pytlíkem, kteří se velmi podíleli na důležitých akcích spojených s přípravou a projednáváním zákona.
Rovněž obrovskou zásluhu mají právníci našeho odborového svazu Mgr. Markéta Marinková a JUDr. Antonín Těšík, kteří se podíleli na legislativní přípravě a byli velkou podporou při všech jednáních až po schválení zákona.

 

 


Bc. Jan Sábel
Předseda svazu