Jdi na obsah Jdi na menu
 


Premiér Sobotka podporuje iniciativu ČMKOS Konec levné práce a zvyšování mezd zaměstnancům

25. 11. 2015

 

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka (ČSSD) zaslal předsedovi ČMKOS Josefu Středulovi dopis, ve kterém poděkoval za iniciativu odborů Konec levné práce a vyjádřil mu plnou podporu cílům kolektivního vyjednávání v oblasti zvyšování mezd.


Celé znění dopisu:


Vážený pane předsedo,


rád bych Vám poděkoval za iniciativu ČMKOS "Konec levné práce", která vyvolává potřebnou celospolečenskou diskusi ohledně dalšího strategického směřování hospodářské politiky ČR. Rád bych rovněž poděkoval za přiloženou studii a za ocenění hospodářské politiky současné vlády.


Vyjadřuji tímto podporu cílům kolektivního vyjednávání v oblasti zvyšování mezd. Je nutné, aby se na plodech ekonomického růstu podíleli i zaměstnanci nikoliv jen vlastníci firem. Vláda se snaží snížit mzdový diferenciál mezi ČR a vyspělými státy EU např. zvyšováním minimální mzdy či zvyšováním platů veřejné sféře, což nepřímo ovlivňuje i vývoj mezd v soukromé sféře. Nicméně možnosti vlády ovlivňovat růst mezd v národním hospodářství jsou omezené. Odbory mají v tomto ohledu větší možnosti.


Reálná konvergence české ekonomiky k vyspělým státům je jednou z priorit vládní politiky. Tato vláda si na rozdíl od předchozích pravicových vlád uvědomuje, že konvergenční strategii nelze postavit je na dočasné cenové výhodě. V delším časovém horizontu je nutné další konvergenci založit na zvyšování produktivity práce. Vláda je připravena s odbory o jejich názorech na další směřování hospodářské politiky ČR vést odpovědnou diskusi.


S pozdravem
Mgr. Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky

 

 

 

zdroj:www.e-sondy.cz