Jdi na obsah Jdi na menu
 


Primátor Karviné Tomáš Hanzel: Bez OKD si teď město představit nedokážu

7. 10. 2014

 

Zachování pracovních míst v OKD, podpora dřívějších odchodů havířů do důchodu, podpora nové těžby. To je ve stručnosti obsah rozhovoru, který nám poskytl primátor Karviné Tomáš Hanzel. „Karvinou si dnes bez OKD nedovedu představit,“ říká jasně.

 


Jak město vidí dnešní stav těžební společnosti ?


Karviná je tady díky uhlí, ať si každý říká, co chce, uhlí a těžká práce k městu pořád patří i přes problémy, které teď OKD řeší.
Vůbec si nedovedu představit, že by tady OKD ze dne na den nebylo. Není to jen o hornících přímo v dolech, ale o jejich rodinách závislých na výplatě z OKD. Je to o službách, které ty rodiny potřebují. Někde musíte bydlet, jíst, vaše děti chodí do školy, chcete se bavit. To všechno stojí peníze, které se tu vždycky vydělávaly těžce.


Jaká je tedy budoucnost hornictví?


Uhlí zatím není možné třeba v hutnictví ničím nahradit. Je nutné zachovat pro havíře i jiné profese v OKD práci co nejdéle. My- město Karviná - jsme už souhlasili s těžbou pod částí karvinského Starého Města a předpokládám, že dohoda bude do roka na stole. To zachrání práci havířům a dalším zaměstnancům nejen v Dole Karviná. Zajistí to obživu tisícům lidí na OKD závislých – to je pořád nejméně půlka Karviné.
My jsme tady od toho, aby byly opravené chodníky, aby se lidi měli kde bavit, aby město bylo čisté a bezpečné. Ale jestli chceme, aby tady byli lidé spokojení, musejí mít především práci.


Zmínil jste těžkou práci v dolech, tady se nabízí otázka, jak dlouho by měl havíř pracovat?


Podle mě by měli havíři jasně odcházet do důchodu dříve- minimum je pět let pod zákonem danou hranici, ale myslím si, že i to je málo. Upřímně řečeno vás obdivuju – fyzicky těžce dřete a nevím, jestli se to dá vyvážit jenom penězi. Takže doufám v soudnost poslanců – zákon je připravený.

 

 

 

140714_hor_hanzel_tomas_05.jpg

 Primátor Karviné Tomáš Hanzel

 

 


 

 

 

 

 

(red)

foto: Statutární město Karviná