Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada města Karviné: Souhlasné stanovisko k EIA pro novou těžbu

17. 9. 2014

 

 


karvina-logo1.jpgRada města Karviné DNES vydala souhlasné stanovisko k dokumentaci EIA, kterou předložilo OKD k rozšíření těžby v Dole Karviná. Město ale podmínilo souhlas požadavky, které musí OKD ještě splnit. „Pro nás je důležité zachování pracovních míst pro havíře v OKD co nejdéle. Jen v Karviné vynakládá OKD na mzdy ročně miliardu korun a lidé tady ty peníze utrácejí, na příjmech z hornictví jsou závislé další profese,“ připomněl primátor Tomáš Hanzel s tím, že do budoucna se s dalším omezením těžby počítat musí a město právě proto připravuje spolu s krajem další možnosti práce včetně nové průmyslové zóny Nad Barborou.


Stanovisko města (rady) odchází na Ministerstvo životního prostředí ČR.


„Současná EIA je omezená: časově do roku 2023 a územně také. A je to přesně tak, jak jsme chtěli. Zájmové území Starého Města je výrazně menší, především nebude zasažena průmyslová zóna Nové Pole ani přírodní soustava Natura a plánované poklesy by také měly zasáhnout menší území. Ale náš souhlas je podmíněn splněním dalších požadavků – chceme například záruku četnějších měření vlivů těžby na povrch, další záruky ochrany pozemků a některých staveb na nich – tady jde třeba o památky nejen ve Fryštátě, kam by některé vlivy mohly sahat, ale i přímo ve Starém Městě, o cyklotrasu podél Olše nebo přivaděč pitné vody,“ upřesnil radní Dalibor Závacký s tím, že pro město je stále zásadní podmínkou také to, aby se těžaři dohodli s každým majitelem nemovitosti v zájmové zóně Starého Města.


Město Karviná zhruba před dvěma lety poslalo proces EIA do velkého zkoumání –tehdy zhodnotilo dokumentaci jako nedostatečnou především co do konkretizace vlivu těžby, ochrany přírody a krajiny. OKD ohlásilo novou těžbu na mnohem větším území na podzim 2011, tehdy už město jasně maximalistickou variantu odmítlo (záměr byl i pro městské části Ráj nebo Darkov) a s výhradami připustilo těžbu pod rezidenční částí Starého Města (s vynecháním průmyslové zóny Nové Pole).

 

 

 

 

Zpracovala : Šárka Swiderová
tisková mluvčí statutárního města Karviné

tisková zpráva