Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada města Karviné doporučila zastupitelstvu schválit dohodu s OKD o prodloužení těžby na Dole ČSM o další dva rok

4. 3. 2021

 

 

Rada města Karviné doporučila zastupitelstvu schválit dohodu s OKD o prodloužení těžby na Dole ČSM o další dva roky.

 

„I když Vláda ČR ještě nedávno proklamovala uzavření dolů v letech 2025–2030, realita dnešních dní je zcela jiná. Snažíme se zmírňovat dopady útlumu těžby na Karvinsku, jak jen to jde,“ říká primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD) a dodává, že útlum těžby měl být koordinován a komunikován především s municipalitami, kterých se týká, což se nestalo.

„V rámci dohody o prodloužení těžby se společností OKD a.s. dojde k finanční kompenzaci ve výši 35 miliónů korun za rok. Získané peníze použijeme na podporu podnikání, přípravu průmyslových zón (SMART PARK, OSP, apod.), které přinesou nová pracovní místa. Především však tímto krokem chceme zpomalit tempo odchodu od těžby uhlí v dole ČSM, který u nás na Karvinsku zůstal jako jediný v provozu“, říká primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD). 

„Povolení těžby se týká výhradně oblastí, které nejsou zastavěné a nijak se nedotknou rezidenčních částí města,“ dodává primátor a opakuje, že proces ukončení těžby nebyl dobře připraven ze strany státu, který s dotčenými obcemi nijak nekomunikoval. 

„Už jen nečekaná změna z plánovaného ukončení těžby z let 2025-30 na 2021 nám způsobuje nemalé potíže s transformací na období po těžbě. Naše město a region nebyly na tak nečekaně rychlý útlum připraveny. Tento ukvapený konec těžby nezasáhne pouze zaměstnance dolů, ale odrazí se také na dodavatelských společnostech, které byly z velké části závislé na OKD, s čímž nesouhlasím a znovu opakuji, že celý proces měl být více pozvolný a promyšlený,“ říká primátor Jan Wolf (ČSSD).

„Projekt průmyslové zóny SMART PARK (bývalá Barbora) se řeší mnoho let. Již několik let upozorňujeme vládu na potřebu restrukturalizace karvinského regionu. A když projekt realizace průmyslové zóny ze strany státu i na několikátý pokus zkrachoval, nezbylo nám nic jiného, než převzít iniciativu do vlastních rukou a společně s Moravskoslezským krajem začít průmyslovou zónu SMART PARK řešit po vlastní ose,“ vysvětluje karvinský primátor a dodává: „Pokud stát doly zavírá a zavře, pak potřebujeme nejen řešení, ve formě transformačních projektů, ale i peníze na jejich realizaci.“

Zastupitelé Karviné budou o dohodě města s OKD rozhodovat na svém 18. zasedání, které se uskuteční ve velkém sále Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Opavě v pondělí 15. března od 17.00 hodin.

 

dsc_4772.jpg

Důl ČSM (OKD a.s.)

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Město Karviná

Foto: ivz