Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rada svazu jednala o přípravě VIII. sjezdu OS PHGN

3. 2. 2016

 

 

Informace o vyjednávání dodatku odvětvové smlouvy, vývoj hospodaření svazu, příprava VIII. sjezdu a situace v členských organizacích, to byly hlavní body posledního jednání XVI. rady odborového svazu v Praze před březnovým sjezdem svazu.


V kontrole usnesení předseda svazu Jan Sábel přiblížil přípravu návrhu rozpočtu včetně rozpočtového provizória na rok 2016 a rada svazu předsedovi uložila předložit tento návrh ke schválení sněmu. Rada schválila úhradu členských příspěvků na ČMKOS.


Rada vzala na vědomí informaci o přípravě VIII. sjezdu OS PHGN, který se uskuteční 11. března 2016 v odborářském hotelu Olšanka v Praze. Předseda Sábel informoval radu o činnosti jednotlivých komisí pro přípravu sjezdu a rada uložila členům svazu navrhnout kandidáty na předsedu a místopředsedy odborového svazu do 29. února.


V informaci o situaci v členských organizacích předsedové odborových sdružení hovořili o aktuálních událostech. První místopředseda svazu Jaromír Franta přiblížil vyjednávání dodatku č. 2 odvětvové smlouvy, kdy se podařilo navýšit nejnižší mzdové tarify na úroveň minimální mzdy. Hovořil rovněž o chystaném uzavření Dolu Centrum a propouštění zaměstnanců. Pomoc přislíbila při návštěvě dolu ministryně práce Michaela Marksová. Zmínil rovněž, že neprolomení limitů v Dolu ČSA bude mít vážně důsledky pro nezaměstnanost v regionu.


Místopředseda svazu a předseda SHO OKD Jaromír Pytlík přiblížil vývoj kolem důlní společnosti OKD. Situace je velmi vážná nejen pro firmu, ale i pro celý region a její další vývoj nelze za současného stavu bezpečně odhadnout. Stát přislíbil horníkům, nikoliv firmě účinnou pomoc.


Předseda Jan Sábel na závěr zasedání rady všechny ubezpečil, že odborový svaz, i za pomoci ČMKOS, se snaží všemi prostředky postiženým regionům poskytnout účinnou pomoc.

 

img_5122.jpg

V tomto složení pracovala Rada OS v právě uplynulém volebním období.
 

 

 

 

 

autor, foto: Petr Kolev