Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce hornických odborářů na rozhovor předsedy strany Zelených

2. 3. 2016

 

 

Předseda strana Zelených Matěj Stropnický poskytl serveru neovlivni.cz rozhovor, v němž se mimo jiné hovoří i o těžbě hnedého uhlí.
Citujeme z rozhovoru: „Kdyby byly všechny náklady těžby hnědého uhlí – já tedy tomu říkám štěrk; to, co se těží v severních Čechách, žádnou kvalitu nemá – převedeny na firmy, už by doly dávno zavřely. Pokud by Mostecká uhelná nebo Severočeské doly musely platit skutečné odvody, nejen symbolické podle stávajícího horního zákona, a skutečné náklady všech rekultivací, nikdy by se jim nemohlo podnikání vyplatit.“

 

Redakce OS PHGN požádala o krátký komentář k danému tématu, předsedu OS PHGN Jana Sábela a předsedu odborů SOO-CCG Jaromíra Frantu.

 

Jan Sábel:

Zelení zase vystrkují růžky. Všechno je špatné. Uhlí a jádro zřejmě nejhorší. Ekologické organizace jsou i proti další výrobě elektrické energie, například vodním elektrárnám /ničení přírody/, větrným elektrárnám. Kupodivu jim nevadí biomasa, která je pro ovzduší také škodlivá vzhledem k její výrobě a ničení úrodné půdy, která by mohla být využita jinak. Už jsme tu měli Bursíka a nyní mladého Stropnického, který výrobě elektrické energie a její spotřebě a zaměstnanosti vůbec nerozumí. Měl by také vědět, že na horníky jsou navázána další pracovní místa a jeden nezaměstnaný stojí daňové poplatníky ročně 250 000 Kč. Počítat snad umí.

Jestlipak vůbec ví, co je to dlouhodobá nezaměstnanost a jaké má následky? Ať se jde podívat na rekultivovanou půdu. Golfová hřiště, hipodrom apod. Naopak, po vytěžení se z krajiny může stát lákadlo pro podnikání a turistiku. Pocházím z Valašska, mám rád horské prostředí, ale nemůžu se dívat na to co tam provádí NATURA 2000. Je to příklad toho kam to může dojít, pokud budeme preferovat zelené organizace, které se dívají na svět úzkým pohledem a nevidí co se kolem nich děje.


Jaromír Franta:


Další všeználek na české politické scéně bez životních zkušeností, který podstatnou část svého života prožil v zahraničí a s realitou života obyčejných občanů ČR se seznamuje na chodbách pražské radnice?!?!

Z jeho odpovědí je zcela evidentní jeho povrchní znalost oboru energetiky a těžebního průmyslu.

Mám obavu z teroristů v řadách uprchlíků a ekofanatiků v řadách strany Zelených.

 

dsc_0100.jpg

V popředí Jaromír Franta a Jan Sábel (Sněm SHO 2016)

 

 

 

 

 

 

 

ivz