Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reakce na slova ministra Mládka (aktualizováno)

18. 2. 2016

 

 

Včera v hlavních zprávách na ČT1 prohlásil Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu za ČSSD, že „Stát nebude pomáhat právnické osobě zvané OKD, ale je připraven pomoci zaměstnancům, kteří budou eventuálně propuštěni. Primární odpovědnost je na managementu OKD. Pokud zjistí, že podnik je ve špatné situaci, měl by požádat o soudní ochranu.“

 

Redakce SHO proto oslovila odboráře, vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiřího Ciencialu a hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a požádala je o krátké vyjádření.

 

Jan Sábel, předseda OS PHGN:

Ministr Jan Mládek má pravdu v tom, že jak NWR tak OKD jednají nezodpovědně, chaoticky a jejich jednání je možno označit i pokusem o vydírání státu. Na druhé straně vláda musí být připravena na několik variant scénářů. Ideální by bylo, kdyby z rozhodnutí NWR a OKD byla předána společnost státu bez dluhů za souhlasu akcionářů, což je asi nereálné. Dále by byla možnost řešení další těžby tím, že by za pomoc vlády NWR poskytla státu pozemky zejména v okrese Karviná, které by mohly být využity k dalšímu rozvoji. Je možné pracovat na variantě zestátnění podniku s tím aby si společnost OKD, NWR s akcionáři vypořádala dluhy ze svých zisků které činí již více než 100 miliard korun a dořešení více než 40 000 bytů.


Štefan Pinter, předseda odborů na dole ČSM:

Myslím si, že se stát nemůže vzdávat komunikace s OKD, i když se jedná o soukromou společností ale naopak, měl by převzít iniciativu a jako dobrý hospodář, daleko agresivněji a intenzivněji zajímat o své vlastnictví což černé uhlí na Karvinsku nepochybně je. Nevratně znehodnotit ukvapeným úřednickým nebo manažerským rozhodnutím miliony tun kvalitního uhlí, které naše malá země má k dispozici, je pro někoho možná, bohužel, až velice jednoduché. Doly prostě nejde zavírat živelně a necitlivě bez účasti státu jako nějakou výrobnu, kde prostě pověsíte zámek na vrata výrobní haly.

 

Monika Němcová, předsedkyně ZO Povrchových pracovišť:

Pana ministra bych mohla chápat, protože to, jak se chová NWR, je naprosto nepřípustné.
Nicméně jako státní představitel by neměl klesat na jejich úroveň a zejména si uvědomit, že na počátku všeho toho, co se dnes děje kolem OKD, byl opravdu stát a není možné, aby se zříkal zodpovědnosti. Navíc je jeho povinnosti se starat o ložisko nerostného bohatství.
A to, že se stát postará o nezaměstnané samozřejmě víme – ukládá mu to taky zákon dle přesných pravidel, jak vyplácet dávky v nezaměstnanosti či sociální dávky. V našem kraji má přece bohaté zkušenost se současnými 70 tisíci nezaměstnanými.

 

Jaromír Pytlík, předseda SHO:

S ohledem na postoj NWR a vystoupení generálního ředitele pana Ekmarka Daleho na zastupitelstvu města Karviná se není čemu divit. Ani my vlastně oficiálně nevíme, co se chystá, neznáme výhled firmy na letošní rok. Chystáme ale určité kroky.


Rostislav Palička, předseda dolu Paskov:

Pokud OKD jako správce ložiska uhlí nekomunikuje s jeho vlastníkem, v tomto případě státem, a ohrožuje tak nerostné bohatství země a její obyvatelé, je tu pouze jedno řešení. Stát je povinen toto bohatství a obyvatelé chránit, a to převzetím pod svou kontrolu!

 

Jiří Cienczala, zmocněnce pro Moravsko-slezský a Ústecký kraj:

Zatím nevím přesně, co si mám za prohlášením pana ministra představit. Pravděpodobně jde o nějakou taktiku, kterou ale neznám. Já stále zastávám názor, že situace v OKD je řešitelná a mělo by se společně hledat a zajistit takové řešení, které bude mít co nejmenší negativní dopad na region. Nejde jen o horníky, ale o další firmy a další pracovní místa, v podstatě jde o přežití celého Karvinska. Jedná se o tisíce pracovních míst a stojí za to o ně bojovat. Budeme se muset poradit na úrovni krajské tripartity, jaké další kroky podnikneme.

 

Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezkého kraje:

Osobně se nedivím postoji vlády, ze které si společnost OKD dělá legraci. Nicméně celou dobu tvrdíme, že se nemá jednat s výkonným managementem, ale s majiteli a především věřiteli. Sám jsem zvyklý vždy jednat s kovářem a nechodit za kovaříčky. Našim cílem je vytěžení uhlí ve stávajících dolech bez sociálních otřesů, což se dá zajistit jedině postupným útlumem těžby. U lidí, kteří končí se svým zaměstnáním, přirozeně počítáme s péčí vlády.

 

 

 

 

ivz