Reakce předsedy OS KOVO na otevřený dopis

30. 6. 2016

Komentář Jaromíra Franty a Jana Sábela k dopisu Jaroslava Součka:

Kolegyně a kolegové, horníci,

byť jsem věkem i služebně mladší než pan předseda Souček, jsem dalek od toho, abych si dopisoval s někým, kdo je pod tlakem své členské základny z toho důvodu, že se za posledních několik let jemu samotnému ani celému vedení svazu nepodařilo pranic vyjednat pro své členy, k čemuž se v dopise přiznal. Nebudu si dopisovat s někým, kdo neví, jaké jsou cíle našeho hornického svazu a co náš svaz prosazuje, což je z jeho dopisu taktéž zcela zřejmé. I řadoví členové našeho svazu si po přečtení bludů pana předsedy udělají obrázek o jeho schopnostech a vědomostech. Snaha vrazit mezi jednotlivé členy našeho svazu pověstný klín je ubohý pokus ze strany pana předsedy a opět nevědomost o naší sounáležitosti. I přesto, že pan předseda Souček a vedení OS KOVO takto nevybíravým způsobem hatí naší práci, držíme palce řadovým členům OS KOVO při prosazování jejich zájmů a jsme připraveni je podpořit, což jsme i v minulosti několikrát učinili.

Méně mluvit, více jednat, věcně argumentovat, nenechat se odradit, to jsou trvalé zásady naší práce ve prospěch našich členů.

Děkuji Vám za vyjádřenou podporu.

S pozdravem

Zdař Bůh

Jaromír Franta
předseda SOO CCG
místopředseda OS PHGN

-----------------

Aniž by nám cokoliv řekli, poslali prohlášení vládě a chtěli nám zlikvidovat více než dvacetiletou snahu vyjednávání o předčasných důchodech s vládami ČR, poslanci a senátory a to 14 dnů po našem Sjezdu OS PHGN. O to více si musíme cenit prosazení zákona o důchodovém pojištění vládou ČR a také poslanci a Senátory. Pokud by o tom rozhodovali odboráři z OS KOVO, ničeho bychom nedosáhli. Před nedávnem předseda OS KOVO svolal průmyslové svazy k tomu, abychom zlepšili spolupráci v rámci ČMKOS. Je vidět, že se solidarita v ČMKOS asi ztrácí. Pokud by se to nezměnilo hrozil by nám Hoexit. Myslím, že v říjnu na Sněmu OS PHGN budeme mít o čem jednat.

Pokud však jde o zastropování důchodů na 65 let a řešení dřívějších důchodů u těžkých profesí jsme jednoznačně pro co nejrychlejší řešení. Předseda OS KOVO mylně informuje svou členskou základnu:

"Nebyl to OS KOVO, ale horníci, kteří se před delší dobou rozhodli, že důchodové nároky svých členů začnou vyjednávat samostatně, mimo a bez konzultaci s ČMKOS. Spolehli jste se na to, že ten, kdo nejvíce křičí a vyhrožuje, tomu se raději vyhoví."

OS PHGN řešil projednávání důchodového zákona ve spolupráci s ČMKOS jak na Radě ČMKOS tak i v legislativní radě. Proběhlo několik připomínkových řízení a o všem byli kováci informováni. Předseda Souček kritizuje našeho místopředsedu Frantu z porušení solidárnosti. Nyní jsme zjistili, že za zády OS PHGN posílalo vedení OS KOVO vládě prohlášení a kritizovalo vládu za to, že připravuje změnu důchodového zákona o dřívějším odchodu do důchodu pro horníky což je ve všech státech EU, kde se těží uhlí naprosto přirozené.

To je ukázka odborové solidarity?

To že jsme na demonstracích třeba i křičeli je pravda a patří to k prosazování odborových práv. Kováci to nedělají ??????

Obviňovat vládu z toho, že ustoupila protože jí bylo vyhrožováno považuji za unfér jednání představitelů OS KOVO. Naopak vláda se postavila k problémům horníků čelem a uvědomila si zdravotní následky lidí, kteří umírají o řadu let dříve než ostatní populace a za to ji patří velké poděkování. Věřím, že jsme ve shodě v tom abychom společně řešili i další zaměstnance v těžkých profesích, kterých i my v našem odborovém svazu kromě horníků máme hodně. Doufám, že v dalších výměnách nebudeme pokračovat. Odborové svazy mají sídlo ve stejné budově. Až budou mít Kováci jiný názor než my prosazujeme a pokud jim bude zatěžko to jedno patro sejít, tak by bylo dobré, aby nám alespoň napsali, než budou posílat další výzvy vládám.

Jako významné ocenění naší práce je i to, že jsme příští měsíc pozváni na Pražský hrad prezidentem republiky Milošem Zemanen.

Jan Sábel

předseda OS PHGN