Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rostislav Palička: Politici v regionu

6. 3. 2014

 

 

Dva pondělky po sobě navštívili náš region vládní politici a na obou jednáních byli přítomni zástupci SHO.

Nejprve se uskutečnilo jednání na Dole Lazy s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem za přítomnosti ředitelů OKD, a.s., hejtmana moravskoslezského kraje a zástupců Sdružení hornických odborů. O týden později se sešli zástupci Sdružení hornických odborů s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou v prostorách hejtmanství v Ostravě. Obě jednání měly informační charakter k nynější situaci v našem regionu, v OKD a na Dole Paskov. Předseda SHO Jaromír Pytlík požádal oba politiky o podporu při vyjednávání hornických důchodů, řešení zaměstnanosti, vrácení vyvlastňovacích paragrafů do Horního zákona. Taktéž předložil návrhy odborů, které by napomohly řešit zaměstnanost v regionu. Ze strany odborů rovněž zazněla obava zaměstnanců OKD z prohlášení NWR, že se chce stát evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí do roku 2017. Za Důl Paskov obava z chystaného vyvedení úpravny ze Závodu Důl Paskov. Od premiéra zazněly některé návrhy jako využití státních firem pro zvýšení zaměstnanosti, nutnost zabývat se energeticko-surovinovou koncepcí, jejíž součástí je i řešení Dolu Frenštát.


Co se týče Dolu Paskov, na obou jednáních zaznělo, že pokud nás převezme stát, tak jen proto, aby důl uzavřel. Peníze z evropských fondů lze použít pouze na uzavření nekonkurence schopných dolů. Materiály zpracované skupinou vzniklou na základě Memoranda jsou hotové a nyní se předloží vládě do zkráceného připomínkového řízení. Oba politici na svých jednáních prohlásili, že chtějí ještě před rozhodnutím vlády jednat s vlastníky o situaci OKD, a.s. Celkový dojem z obou setkání byl pozitivní, bylo znát, že oba vládní činitelé chtějí situaci řešit. Návrhy a náměty odborů si vyslechli velmi pozorně včetně návrhu na dřívější odchody do důchodu pro horníky.

 S čím vystoupil premiér Sobotka později v médiích, muselo pobouřit všechny, kteří s těžkou hornickou prácí mají něco společného

 

 

 

autor: Rostislav Palička - místopředseda SHO