Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s předsedou vyšetřovací komise k OKD Lukášem Černohorským

22. 1. 2018

 

 

Okolnostmi privatizace těžební společnosti OKD se bude zabývat vyšetřovací komisi složená ze zástupců všech politických stran. Jejím předsedou byl 17.1.2018 zvolen poslanec na Piráty, Ing. Lukáš Černohorský. (Vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou, kterou ukončil v roce 2004. Po jejím skončení vystudoval Vysokou školu báňskou v oboru měřící a řídicí technika, který úspěšně ukončil v roce 2010.) Naše redakce ho požádala o rozhovor.

 

 Byl jste zvolen předsedou vyšetřovací komise, v čem vidíte její význam?

 Mým cílem je vrátit lidem na Ostravsku víru ve spravedlnost. Víru, že stát skutečně chce najít a potrestat viníky těch všech pochybení, která se kolem kauzy OKD stala. Piráti prosazují osobní hmotnou odpovědnost politiků a i v tomto případě si lidé zaslouží znát konkrétní závěry. Nemůžeme ani nechceme suplovat soudy, ale přece jen jako poslanci máme teď díky komisi daleko větší možnosti zjistit, jak se celá věc odehrála, než jsme měli jako outsideři politické scény dříve.

 

 Privatizaci OKD se toho napsalo už mnoho. Nemáte pocit , že vše půjde zase takzvaně “do ztracena”?

 Samozřejmě už jsem slyšel řadu skeptických hlasů, že žádná vyšetřovací komise ještě v historii nikdy nic pořádně nevyšetřila. Já na to vždy odpovídám: Žádné ale nepředsedal Pirát. Navíc v Ostravě žiji a mám kolem sebe celou řadu lidí, kterých se to bytostně dotýká, a já je nechci zklamat. Lidí, kteří léta čekali, že jim skutečně budou odprodány byty, co jim tehdejší vláda ČSSD slíbila. Lidí, kteří věřili, že přece majitelé těžařského kolosu nemůžou dál a dál bohatnout na úkor havířů i nás všech, co na svých bedrech neseme dopady těžby na životní prostředí v kraji. Těm všem lidem se zodpovídám a udělám všechno proto, abychom měli jasno, jak je možné, že v kauze OKD mohl stát udělat tolik fatálních chyb a kdo za to nese vinu.

 

 Jaký je Váš pohled na současnou situaci OKD?

 Je potřeba si přiznat, že vzhledem k vývoji cen uhlí na globálním trhu a finanční situaci v OKD už rozšiřování těžby v našich podmínkách není rentabilní a dopady na životní prostředí jsou nevratné. Čeká nás tedy s největší pravděpodobností postupný útlum. Rozšiřovat těžbu do dalších obydlených oblastí by znamenalo definitivně odepsat další části měst kvůli několika letům těžby navíc.


Místo prodlužování agónie bychom měli veškerou energii zaměřit na to, jak regionu dát novou vizi a zmírnit co nejvíce dopady na ty desetitisíce lidí, kteří OKD věnovali léta života a mnohdy i kus zdraví. Nemůžeme si dovolit přešlapovat na místě a čekat na zázrak. Stát a samosprávy musí převzít zodpovědnost a připravit konkrétní opatření. Situace některých hutních podniků také není ideální a nemůžeme už si dovolit vsadit všechno na jednu kartu těžkého průmyslu.

 

V Evropě se začíná projevovat nedostatek koksovatelného uhlí. Nemyslíte si, že útlum dolů v OKD je i přes velmi složitou ekonomickou situaci z pohledu státu předčasný, nebo snad neuvážený?

 Ostravsko-karvinská uhelná pánev je známá mimořádně kvalitním koksovatelným uhlím, které teď hutní průmysl jen těžko nahrazuje. To je pravda. Na druhou stranu náklady na vytěženou tunu jsou pořád oproti jiným dodavatelům vysoké. Tlak na snížení nákladů může být nebezpečný a svádět ke snižování nároků na bezpečnost provozů nebo například k podrubávání, kdy si těžař vybírá jen sloje s vysokou mocností, které se těžit vyplatí. To je ale proti ustanovení Horního zákona, který hovoří o hospodárném využití ložiska, tedy hospodárném využití nerostného bohatství, které de facto patří nám všem.

 

Stát v tržním prostředí prostě nemůže z kapes daňových poplatníků zachraňovat soukromé společnosti před krachem a OKD se z toho bez pomoci státu nevyhrabe. Nechali jsme padnout Poldi Kladno nebo OP Prostějov, pro místní to bylo také těžké se s tím vyrovnat a stát nepomohl. Fér je podle mě, aby se stát choval ke všem stejně. Bohužel jsme se z rozhodnutí tehdejších vlád zbavili kontroly nad svým nerostným bohatstvím a pak jen přihlíželi, jak lidé jako Zdeněk Bakala bohatne a region chudne. To už nesmíme dopustit. Stát už pro OKD udělal, co šlo, pokud bude společnost dál ve ztrátě, jinou možnost než postupný útlum nevidím.

 

Odvody z těžby jsou stále velmi nízké a my všichni pak platíme náklady na obnovu životního prostředí a také na zdravotní péči nejen o horníky, ale také obyvatele, kteří dlouhodobě žijí v jednom z nejvíce znečištěných životních prostředí v Evropě.

 

 

_dsc2311-final.jpg

Předseda vyšetřovací komise k OKD Ing. Lukáš Černohorský

 

 

 

  

 

 

 

ivz