Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s výkonným ředitelem OKD Antonínem Klimšou

16. 2. 2018

 

 

V minulém týdnu bylo rozhodnuto a OKD jde do restrukturalizace. Naše redakce při této příležitosti oslovila výkonného ředitele OKD Antonína Klimšu a položila mu několik otázek.

 

1. Soud rozhodl o tom, že OKD může jít do restrukturalizace. Co teď bude následovat?

Po nabytí účinnosti reorganizačního plánu musí nejprve dojít k převedení závodu OKD – tj. zejména provozních aktiv (všech dolů a povrchových závodů), zaměstnanců, obchodních smluv atd. do dceřiné společnosti OKD Nástupnická, a.s., kterou jsme k tomuto účelu loni v březnu založili. Následně se novým majitelem této firmy stane společnost Prisko, která na základě smlouvy za částku asi 80 milionů korun odkoupí 100% akcií. Konkrétní termíny, činnosti a agenda oboustranných jednání se v těchto dnech připravují. Předpokládám, že převod může trvat několik týdnů. Ve starém OKD, a.s. pak zůstanou neprovozní aktiva, zejména pak pohledávky ze soudních sporů, které byly v průběhu insolvenčního řízení zahájeny.

 

2. Dotkne se přechod pod státní podnik Prisko nějak zaměstnanců?

Pro zaměstnance OKD se nic nezmění. Určitě ne k horšímu. Budou převedeni do nové společnosti OKD Nástupnická, a.s. za stávajících pracovních a mzdových podmínek. A výhledově budou mít nepochybně snazší komunikaci například s bankami při sjednávání hypoték nebo spotřebitelských úvěrů.


3. Podle restrukturalizačního plánu by se v letošním roce měly uzavřít dva doly. Uvažuje se o propouštění?

Součástí reorganizačního plánu byla i základní časová osnova provozu a útlumu jednotlivých dolů OKD s výhledem do roku 2023. Nový vlastník nicméně má právo přehodnotit provozní priority firmy a ty na základě svého rozhodnutí změnit. Odpověď na otázku, jak bude vypadat útlum dolů v nejbližším období, tedy bude možná až po převzetí OKD Nástupnické společností Prisko. A na druhou část otázky musím odpověď, že naopak nové lidi hledáme, protože specializovaných hornických profesí je na trhu práce akutní nedostatek. Proto připravujeme i další náborovou kampaň na zaměstnance do rubání a příprav, na důlní elektrikáře a důlní zámečníky s novými finančními bonusy a benefity, kterou představíme na přelomu února a března.


4. V současné době se mluví o nedostatku uhlí pro některé podniky. Není v tomto kontextu předčasné uzavírat některé doly a neuvažuje OKD o prodloužení životnosti těchto dolů?

Naše těžba má dlouhodobě klesající charakter. Bez ohledu na konjunkturu nebo krizi ale pořád platí, že OKD usiluje a bude usilovat o vytěžení všech ekonomicky využitelných zásob, které, ale nejsou nevyčerpatelné. Reálné objemy těžby v OKD jsou pro daný rok přesně specifikovány důlně-technickým plánem. Ten stanoví, kolik tun černého uhlí jsme skutečně fyzicky schopni vytěžit, upravit a následně prodat. Samozřejmě za předpokladu, že těžba nebude negativně ovlivněna dalšími faktory, zejména geologicky nepříznivými podmínkami. To platí i pro letošní rok 2018, ve kterém plánujeme celkovou výrobu asi 5 milionů tun černého uhlí. Pokles celkové produkce OKD ale do budoucna bude pozvolna pokračovat.

 

5. V jaké kondici je v současné době OKD?

Provozní i finanční výsledky loňského roku jsou velmi dobré. Představenstvo společnosti počátkem roku schválilo i podnikatelský plán OKD na rok 2018. Pokud se týče konkrétně ledna, mohu prohlásit, že jsme všechny stanovené výrobní, obchodní i ekonomické cíle tohoto měsíce splnili.

 

klimsa.jpg

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša s SIBP Ivo Kavkou na sněmu OS PHGN

 

 

 

 

 

 

ivz