Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sanace ostravských lagun postupuje

14. 3. 2018

 

 

Likvidace jedné z největších ekologických zátěží v České republice pokročila. V příštím týdnu bude zahájen odvoz upravených kalů z areálu lagun po chemičce OSTRAMO v Ostravě. Odstranění zbylých kalů proběhne na základě dohody mezi společností AVE CZ odpadové hospodářství a společností Sokolovská uhelná v zařízení tlakové plynárny ve Vřesové, které z nich ve směsi s hnědým uhlím vyrobí teplo a elektřinu. Minimalizace dopadů na životní prostředí a zdraví obyvatel je zajištěna tzv. integrovaným povolením.


„Všechny podmínky pro bezpečný převoz a ekologicky šetrnou likvidaci kalů z lagun podle zákona o odpadech a státními orgány schváleného prováděcího projektu byly splněny. První vlak, speciálně určený pro přepravu nebezpečného odpadu, bude vypraven z Ostravy v příštím týdnu,“ uvedl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO.


Odstranění zbylých kalů provádí společnost AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., která byla vybrána ve dvoukolovém výběrovém řízení na konci roku 2015. Ve smlouvě o provedení prací se zavázala odstranit 91 562 tun tzv. nadbilančních kalů za nabídkovou cenu 429 milionů korun (bez DPH). Odtěžit a odvézt kaly z lagun R1, R2 a R3 musí do konce roku 2018. Celkově má firma na zajištění likvidace kalů 5 let od podpisu smlouvy (tj. 2020).


Komplex zařízení společnosti Sokolovská uhelná je zaměřen na přeměnu uhlí na ušlechtilejší formy energií, tzn. výrobu elektrické energie a tepla na bázi výroby energoplynu tlakovým zplyňováním uhlí. V generátorech je možno alternativně zplyňovat uhlí také za přídavku omezeného množství tuhých nebo kapalných odpadů. Výsledný produkt je čištěn a z celé technologie vystupuje energoplyn, který je používán jako ušlechtilé plynné palivo. Závazné podmínky provozu zařízení a s ním přímo spojených činností, dále postupy a opatření zabezpečující plnění těchto podmínek, jsou stanoveny v integrovaném povolení. Autorizovanými měřeními emisí na jednotlivých zdrojích bylo prokázáno, že spoluzplyňováním odpadů nedochází k navýšení emisí jednotlivých znečišťujících látek.


Práce na lagunách probíhají od listopadu 2017 a to za podmínek, které stanovilo Ministerstvo životního prostředí ve svém „Souhlasném závazném stanovisku“ k záměru „NÁPRAVNÁ OPATŘENÍ – LAGUNY OSTRAMO, nadbilanční kaly, 1. Realizační etapa“ a Krajský úřad Moravskoslezského kraje v tzv. integrovaném povolení. V praxi to například znamená, že práce musí být zastaveny, pokud koncentrace oxidu siřičitého, sirovodíku či prachu (TZL)v ovzduší překročí stanovené limity. Měření a vyhodnocování emisí zajišťuje Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.


„Odtěžování a zpracování kalů probíhá v závislosti na kvalitě ovzuší v okolí lagun, resp. na základě hodnot zjištěných kontinuálním systémem měření imisí. V posledních týdnech musely být práce na lagunách často přerušeny, ale zatím se neobáváme, že by firma AVE nestihla stanovený termín. Aktuálně je zpracováno a připraveno k odvozu zhruba 13 tisíc tun kalů,“ doplnil Josef Havelka, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO, který na realizaci projektu dohlíží.


Po odtěžení kalů bude následovat sanace kontaminovaných zemin, kterou připravuje DIAMO, s. p., ve spolupráci s Ministerstvem financí, Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem průmyslu a obchodu, městem Ostrava a státními orgány.

 

dsc02160.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

autor, foto: Ing. Jana Dronská
zdroj: Diamo s.p.