Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka odborářů s ministryní práce a sociálních věcí paní Marksovou

21. 8. 2015

 

 

Dne 19. 8. 2015 se podařilo domluvit schůzku s ministryní práce a sociálních věcí paní Marksovou. Jednání se za OS PHGN zúčastnili: předseda svazu Jan Sábel, místopředsedové svazu Jaromír Franta a Jaromír Pytlík a právník svazu Antonín Těšík. Hlavními tématy jednání byly samozřejmě hornické důchody a limity těžby na Mostecku.

 

Paní ministryni jsme podali nové informace o situaci v OKD a Czech Coal a to hlavně ve vztahu ke snižování zaměstnanosti. Rovněž jsme upozornili na zvyšující se nejistotu a napětí v obou regionech. Řešení dřívějších důchodů horníků a limitů jsou bezpodmínečně nutné a nelze je dále odkládat.

Paní ministryně nám sdělila, že si je vědoma této situace a bude usilovat o definitivní projednání jak důchodů, tak limitů a to na jednání vlády v měsíci září.

Jako zásadní problém se nyní jeví rozporuplný postoj ministerstva financí v čele s ministrem Babišem, se kterým jsme my odboráři již dvakrát jednali a podporu dřívějších důchodů přislíbil.
Na jednání vlády v Ostravě dne 22. srpna 2015 však ministr financí spojil problematiku dřívějších důchodů s osobou pana Bakaly a jednání tak bylo zmařeno. Nemístné a urážlivé poznámky na adresu pracujících horníků od ministra spravedlnosti R. Pelikána pak definitivně jednání o dřívějších důchodech zmařilo a to bylo přesunuté na zářijové jednání vlády. Ministr Babiš prohlásil, že on sám nezpochybňuje dřívější odchod do důchodů horníků, nicméně požaduje zapojení se do financování těchto důchodů pana Bakalu.

Naši politici by se měli vážně zamyslet nad tím, zda-li se nyní jedná o politickou tahanici, nebo snad o vyřizování účtů mezi podnikateli či dokonce osobní spory?