Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šéf odborů Sábel: Německo je nevyzpytatelné

1. 3. 2019

 

 

Další díl seriálu iUHLI.cz: Jak politici i odborníci vidí budoucnost uhlí v české energetice po doporučení německé „uhelné komise“ přestat používat uhlí do roku 2038? Dnes odpovídá předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

 

„Elektřiny bude potřeba stále víc. Když uposlechneme mnohdy nesmyslné návrhy z Pařížské dohody a Katovických závěrů, poškodíme významně českou ekonomiku,“ říká jednoznačně.

 

Ovlivní nějak českou energetiku to, že Německo již brzy oficiálně oznámí, kdy přestane používat uhlí? Jakým způsobem především?

Německo se snaží ovlivňovat ekonomiku více zemí, nejen České republiky. Bohužel v energetice je nevyzpytatelné. Nejdříve kancléřka Merkelová podporovala jadernou elektřinu a po výbuchu v jaderné elektrárně Japonsku ji likviduje, následně podporovala uhelný průmysl a nyní ho chce zavřít. Do roku 2020 si dala závazek snížení spotřeby elektrické energie o 20 procent, nyní je na šesti procentech. Obnovitelné zdroje nejsou samospasitelné a nadělají v ekonomice spoustu škod. Energetická politika má být vyvážená a státy by se měly rozhodovat samostatně. Proto, že Německo chce zavřít doly do roku 2038, bylo by pro nás výhodou dále těžit.

 

Může si Česko rozhodnout o tom, kdy samo přestane používat uhlí, bez ohledu na rozhodnutí německého souseda?

Bude záležet na vládě a Parlamentu. Pokud budeme poslouchat mnohdy nesmyslné návrhy Pařížské dohody a Katovických závěrů můžeme ekonomiku České republiky významně poškodit. Výroba elektrické energie z uhlí může hrát významnou roli a spotřeba elektrické energie bude na světě jen stoupat.

 

Pokud se odhady potvrdí a největší evropská ekonomika stanoví, že za 19 let přestane používat uhlí, je to reálný termín?

Jsou to nesmyslné návrhy ekologický aktivistů a bohužel i naivních názorů některých poslanců Evropského Parlamentu. Nedovedu si představit, že za 19 let například. Polsko zavře uhelný průmysl, když výroba elektrické energie z uhlí v Polsku se pohybuje kolem 90 procent. Takto může přemýšlet jen člověk bez potřebných znalostí. Navíc vzhledem k technickým pokrokům ani nemůžeme předvídat, k čemu budeme uhlí za 20 – 30 let potřebovat. Jak budou ochráněny jaderné elektrárny před nehodami či teroristickými útoky. Nestabilita systému větrných elektráren a problémy s odpady solárních elektráren dosud nejsou vyřešeny. Bohužel Evropský parlament se svými návrhy může poškodit ekonomiku Evropy včetně naší republiky…

 

Kdy je pro Česko reálný termín, aby přestalo používat uhlí v energetice, teplárenství a průmyslu?

Já doufám, že takto nebude naše vláda uvažovat. Uhlí bude potřeba i v budoucnu, jde jek o to v jakém množství a v jakém využití. Například v Maďarsku chtějí Francouzi zavřít elektrárnu na uhlí, přímo u otevřeného ložiska, a v elektrárně spalovat odpady. Nemyslím si, že je to dobrý návrh.

  

A kdy je pro Česko reálný termín, aby přestalo používat uhlí k vytápění domácností?

Až budou mít občané dostatek peněz na jiný druh sortimentu ve vytápění. Vláda nemá dostatek peněz na dotační podporu, tak jak je to naplánováno v Německu.

 

dsc_0957.jpg

Předseda OS PHGN Jan Sábel

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Autor: Přemysl Souček

Foto: ivz

Zdroj: iuhli.cz

Zveřejněno se souhlasem redakce iuhli.cz

Rozhovor vyšel 22.2.2019