Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severočeští horníci demonstrovali v Praze proti limitům

29. 1. 2015

 

 

Uhlí zajišťuje levné teplo pro čtyři miliony lidí v ČR


Před budovou ministerstva průmyslu a obchodu demonstrovalo dnes asi sedm set horníků za úplné prolomení limitů těžby uhlí. Tato varianta totiž nemá podporu ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), ale ani premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO).


Před ministerstvem se shromáždili zejména pracovníci společnosti Severní energetická, které patří Důl ČSA. Ministr Mládek v prohlášení zveřejněném před demonstrací uvedl, že bude ve vládě prosazovat variantu, která počítá také s posunem limitu těžby na dole ČSA, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně. Od protestujících horníků si vysloužil přezdívku „vrah horníků“.
Horníci pískali a drželi transparenty s nápisy "Uhlí zaměstnává a hřeje, a co ty, vládo", "Zelená pověra domov nezahřeje", "Uhlí hřeje milion domácností" nebo "Mládek, vrah horníků".


Zelená pověra domov nezahřeje
Horníci v zelených kšiltovkách pískali na píšťalky a drželi transparenty s nápisy „Uhlí zaměstnává a hřeje, a co ty, vládo“, „Zelená pověra domov nezahřeje“ nebo „Uhlí hřeje milion domácností“. Na sobě měli placky s Mládkovou karikaturou a nápisem Vrah horníků nebo Volím teplo. Ministr Mládek se ale nemohl potěšit výtvory horníků, protože se raději odjel zahřát na pracovní návštěvu Indie. Snad tím chtěl naznačit, jak by občané v blízké budoucnosti mohli řešit nedostatek uhlí pro teplárny a zimu ve svých domácnostech.
Předseda Sdružení odborových organizací CCG Most Jaromír Franta, který demonstraci organizoval, uvedl, že horníci přijeli ministrovi vysvětlit, co nastane, když limity prolomeny nebudou. Připomněl, že kromě jiných je i půlka Prahy vytápěná právě uhlím z Dolu ČSA. „Horníci, jejich rodiny, obyvatelé Mostecka už nemají co ztratit, proto přijeli protestovat proti záměru ministra, premiéra, ale celé vlády odepsat ložisko 750 milionů tun kvalitního energetického uhlí a uvrhnout zaměstnance dolu, ale i obyvatele regionu do nejistoty a mnohé také do bídy. Nejsme tu naposledy, varoval politiky J. Franta.


Předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel na demonstraci řekl, že Mládkem prosazovaná varianta je nejhorší možná, protože horníkům nepomůže a zároveň se proti ní staví také obyvatelé a ekologické organizace. I on naznačil, že budou následovat další demonstrace.


Příkladem severočeským mohou být polští horníci
Svoje kolegy přijeli podpořit i horníci z OKD Ostrava. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík ujistil demonstranty podporou ostravských horníků a řekl, že i oni mají podobné existenční problémy. „Za svoji práci a existenci musíme bojovat, nesmíme se vzdát,“ řekl. Jako příklad uvedl vítězný boj polských horníků, kteří se vzbouřili proti záměru středo-pravicového kabinetu premiérky Ewy Kopaczové zavřít čtyři doly státního podniku Kompania Weglowa. O práci by přišlo 5000 lidí. Několik tisíc zaměstnanců pod vedením hornických odborů Solidarita odmítlo vyfárat na povrch do doby, než politici změní svůj postoj. Vláda pod tvrdým tlakem nakonec kapitulovala a doly budou fungovat dál.


„Ministr Mládek zvolil ze čtyř možných tu nejnesmyslnější variantu, která podporuje plné prolomení limitů v Dole Bílina a částečné prolomení u Dolu ČSA, což by znamenalo, že by se okraj dolu přiblížil těsně k hranici Horního Jiřetína a muselo by být zbouráno asi 170 domů. To je řešení, které nechce nikdo, ani těžaři a zaměstnanci, ani obyvatelé Horního Jiřetína. Ministr Mládek se asi zhlédl v pohádce o Chytré horákyni. Ujišťuji vás jménem naší i vaší odborové centrály, že plně podporujeme vaše požadavky a na nejbližším zasedání tripartity budeme prosazovat jedině variantu čtyři, to je plné prolomení územních limitů,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula. Horníci jeho slova ocenili potleskem a skandováním.


Demonstranty přišli podpořit předseda ASO Bohumír Dufek, za Hospodářskou a sociální radu Mostecka bývalý dlouholetý předseda ČMKOS, senátor a europoslanec Richard Falbr, zástupce Ústeckého kraje a další hosté.


Teplo pro čtyři miliony obyvatel
Důl ČSA by měl skončit kolem roku 2022. Pokud by vláda limity úplně prolomila, lom by pokračoval v těžbě dalších 750 milionů tun uhlí. Podle majitele Severní energetické Jana Dienstla by se tím životnost dolu prodloužila o 150 let. Firma zadala na dnešek do deníků celostránkové inzeráty, podle kterých horníci demonstrují za levné teplo. Tímto apelem se Severní energetická snaží získat veřejnost na svou stranu už delší dobu.


„Jde především o zachování levného tepla pro čtyři miliony lidí v ČR a udržení či dokonce zvýšení zaměstnanosti na celém Mostecku. Konec uhlí z lomu ČSA znamená konec nejlevnějšího tepla pro polovinu Prahy, pro Strakonice, Otrokovice a další města a podniky. Na Mostecku přibudou další tisíce nezaměstnaných, jejichž místa jsou navázána na obsluhu dolu i na spotřebu horníků,“ řekla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.


O úpravě limitů má 2. února jednat tripartita. Na jednání vlády má Mládek materiál v rámci Státní energetické koncepce a surovinové politiky předložit do konce března.

img_0198.jpg

Hlavní pořadatelé a organizátoři demonstrace, odboráři Jiří Cingr a Jaromír Franta

img_0213.jpg

Předseda OS PHGN Jan Sábel

img_0231.jpg

Předseda ČMKOS Josef Středula

 

 

 

 

 

autor: Petr Kolev

foto: Petr Kolev

zdroj: ČMKOS