Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sněm ČMKOS: Odmítáme minimální mzdu pod hranicí chudoby

27. 5. 2015

 

 

Prohlášení Sněmu ČMKOS
V Praze včera proběhlo jednání Sněmu ČMKOS, který zasedá jednou ročně a jeho delegáty jsou přímo předsedové odborových organizací z podniků a institucí. Sněm rovněž přijal dvě prohlášení, která uveřejňujeme v plném znění.


ČMKOS požaduje, aby vládní koalice dodržela svůj vlastní závazek obsažený v Programovém prohlášení, že podíl minimální mzdy na průměrné mzdě dosáhne 40 %. Občané ČR v pozici zaměstnanců jsou právě těmi, kteří nejvíce nesou tíži ekonomické transformace. Smyslem minimální mzdy je zabránit pádu zaměstnanců s nejnižšími mzdami do chudoby a zajistit, aby člověk, který pracuje, nebyl závislý na sociálních dávkách.


Pro ČMKOS je naprosto neakceptovatelné, aby nejnižší příjem byl v ČR pod úrovní sociálních dávek. Vyšší minimální mzdu už má Slovensko a Polsko, v Německu je čtyřikrát vyšší než u nás.


ČMKOS žádá proto vládu, aby v rámci svých kompetencí přistoupila k takovému navýšení minimální mzdy, které dá občanům jasný signál, že chce své sliby dodržet.
ČMKOS kromě minimální mzdy dlouhodobě varuje i před zaostáváním mzdové a platové úrovně vůbec. Za 25 let dosahuje výše hodinových hrubých mezd v ČR 29 % úrovně Rakouska a 28 % úrovně Německa.


ČMKOS zásadně odmítá, aby nadále Česká republika stavěla svou hospodářskou strategii na cestě politiky levné práce.


Odsoudili bychom tím naše děti a naši zemi k zaostávání a trvalému uzamčení v pasti chudoby.

Poctivost potřebuje doložit
ČMKOS rozhodně odmítá záměry politických stran a jejích představitelů, kteří zcela otevřeně prohlašují, že jsou připraveni všemi silami zabránit schválení zákonů, které by měly přispět k omezení daňových úniků a zúžit prostor pro korupci. Jde především o zákon o elektronické evidenci tržeb a zákon o prokazování původu majetku.


ČMKOS považuje tyto zákony za klíčové pro realizaci základních programových bodů Vize ČMKOS pro Českou republiku z roku 2012. Pokládá je za rozhodující podmínky pro nápravu současného stavu české společnosti a vývoje ekonomiky.


ČMKOS oceňuje, že současná vláda se hlásí nejen k dlouholetému požadavku odborů, ale především k požadavku těch podnikatelů, kteří si přejí férové podnikání. Pokud se podaří omezit šedou ekonomiku, nelegální vyplácení černých mezd, znamená to lepší naplňování státního rozpočtu a větší prostor pro investice do rozvoje veřejných služeb.


ČMKOS prohlašuje, že jednoznačně podporuje a podporovat bude přijetí těchto zákonů, které jsou prvním významným krokem k tomu, jak po 25 letech napravit podnikatelské prostředí a současný stav české společnosti v ČR.

 

cmkos.jpg

Na Sněmu se také diskutovalo. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík žádá konfederaci o podporu při jednání o předčasných hornických důchodech.

 

 

 

 

 

 

 

 

autor:(red), foto:(kov)
zdroj:www.e-sondy.cz