Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sobotkova vláda prolomila limity na Bílině, na ČSA zůstaly

19. 10. 2015

 

 

Je to alibistické a ostudné rozhodnutí, zuří odboráři
Vláda na dnešním výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodovala o dalším osudu územních ekologických limitů na lomu Bílina a lomu ČSA. Výsledek jednání se dal dopředu očekávat. Vláda ustoupila tlaku ekologických aktivistů a lobby a přijala variantu ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), když odsouhlasila prolomení limitů pro těžbu uhlí pouze na lomu Bílina. Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ.


Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí, což mnozí odborníci považují za střet zájmů. Uhlí z lomu ČSA těží Severní energetická finančníků Pavla Tykače, Jana Dienstla a Tomáše Fohlera a v současných hranicích je důl takřka vytěžen, těží se v útlumu. Podle Severní energetické hrozí, že po roce 2022 bude nutné těžbu v této lokalitě zastavit. Za limity jsou odhadované zásoby asi 750 milionů tun kvalitního uhlí.


Varianta ministra Brabce mimo jiné počítá s tím, že dojde k postupnému utlumení těžby na lomu ČSA Severní energetické. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit.
S prolomení limitů na lomu Bílina počítaly i oba návrhy, které předkládal vládě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).


V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem Mládka, aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.


Mládek prý bude mít na rozdíl od horníků z ČSA lepší spánek
„Těžební limity na dole ČSA zatím zůstávají zachovány. Sám budu mít lepší spánek, pokud se ukáže, že uhlí z této lokality nebudeme vůbec potřebovat. Závisí to zejména na rozvoji jaderné energetiky, obnovitelných zdrojů a naplňování Státní energetické koncepce. Dnes by tedy bylo neodpovědné tvrdit, že se v budoucnu skutečně bez tohoto uhlí obejdeme. Ohledně dolu ČSA proto platí, že budeme každoročně do roku 2020 vyhodnocovat plnění Státní energetické koncepce,“ řekl Mládek.


K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, které požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí. To proto, aby se nezhoršily podmínky bydlení, jak ráno novinářům řekl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podobný požadavek měli i lidovci.


Před úřadem jako na rockovém koncertu
Před Krajským úřadem na příjezd vlády čekalo asi 550 horníků z lomu ČSA, které sem svezlo 11 autobusů z Mostu. Horníci přijeli podpořit ty členy vlády, kteří jsou pro prolomení limitů.
Demonstranty zase přišli podpořit horníci ze Sokolovské uhelné a OKD. Před budovou to od ranních hodin vypadalo spíše jako na rockovém koncertu, horníky doprovázely skladby kapely Kabát, AC/DC a Metallica. Účastníci demonstrace vyjádřili svůj ostrý nesouhlas s nezodpovědným chováním vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), která likviduje těžební průmysl, hazarduje s nerostným bohatstvím i osudem horníků a jejich rodin.


„Hlavním důvodem, proč jsme dnes tady, je požadavek na vládu, aby zrušila dávno překonané usnesení o územních limitech těžby na ČSA. Máme strach o práci, o budoucnost našich rodin i hornických regionů,“ řekl předseda Sdružení odborových organizací CCG Most Jaromír Franta. „Útlum těžby je už dnes realitou a my nemůžeme mlčky přihlížet, jak vláda posílá další lidi na dlažbu a do sociální nejistoty. V našem regionu jinou práci neseženeme. Chceme a umíme pracovat. Tato vláda nám v tom ale brání,“ zdůraznil.


Demonstraci zorganizovaly hornické odbory. Předseda Jaromír Franta shromážděním horníkům řekl, že vláda nebere v úvahu odborné studie ani požadavky horníků a odborů, ale řídí se zmanipulovanými studiemi ekofanatiků z úřadu vlády a rádoby akademiků. Podle Franty ministr Jan Mládek hraje falešnou hru, když se snaží neprolomení limitů na lomu ČSA vyměnit za mlčení ekoteroristů k vybudování úložiště jaderného odpadu. Na tato slova reagovali demonstranti ohlušujícím pískotem a voláním: „Hanba vládě“. „Mládek není ministr průmyslu a energetiky ani těžařů, ale je ministrem zelených fanatiků a naslouchá dobře placeným ekoteroristům a používá jejich podlé a lživé argumenty. Mládku, jsi ostudou českého průmyslu,“ řekl Jaromír Franta za souhlasného pískotu a provolávání demonstrantů.


Horníky přijeli podpořit také další hosté, které na pódiu přivítal místopředseda SSO CCG Jiří Cingr. Kolegy pozdravil a podpořil předseda Sdružení hornických odborů OKD a místopředseda Odborového svazu PHGN Jaromír Pytlík. Uvedl, že Ústecký a Moravskoslezský kraj se potýkají s podobnými problémy, z nichž nejvážnější jsou útlumové programy a nejvyšší nezaměstnanost v republice, která nečinností, nebo neuváženými kroky, jakými jsou například neprolomen územních limitů na lomu ČSA, nebo oddalování přiznání předčasných důchodů pro hlubinné horníků v OKD, nezaměstnanost ještě zvýší.


Horníkům vyjádřil podporu předseda ústecké Krajské hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Richard Falbr, dále hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) a další hosté.
Jiří Cingr přečetl horníkům pozdrav a stanovisko Českomoravské konfederace odborových svazů a pozdrav jejího předsedy Josefa Středuly, který se nemohl demonstrace zúčastnit.
"Je to zlé," komentoval slova ministra Mládka po skončení demonstrace jeden z organizátorů Jiří Cingr. Atmosféra mezi horníky je podle něj velmi napjatá, proto bylo s podivem, že nakonec letěla vzduchem jen dvě rajčata. „Nepřijeli jsme podpořit majitele, ale sami sebe," dodal s tím, že už teď je jasné, že nezaměstnanost v kraji poroste. Nyní je míra nezaměstnanosti v kraji 9,4 procenta a je dlouhodobě nejvyšší v zemi. Jsou zde i další rizika, které vláda ignoruje.


Předseda odborů na lomu ČSA Arnošt Ševčík tvrdí, že mluvit o prolomení limitů třeba za pět let už bude zbytečné. „Pokud se limity neprolomí letos, nastane útlumový program a budou se odstavovat technologie. Pak už se těžba neobnoví,“ argumentuje Ševčík. Na závěr přítomní odsouhlasili prohlášení účastníků demonstrace, které bude doručeno premiérovi Sobotkovi.


V materiál ministerstva průmyslu a obchodu k teplárenství je jasně napsané, že varianta prolomení limitů pouze na Bílině zajistí uhlí pro teplárny, ale s určitým rizikem. Stojí tam také, že se musí zvýšit účinnost, budou se muset dělat úspory. Pokud podmínky nebudou splněny, tak bude potřeba uhlí z ČSA. Podobně je to popsáno i ve Státní energetické koncepci, přesto se vláda nelogicky stále ubírá variantou energetické nejistoty.


ČMKOS podporuje požadavky horníků z lomu ČSA
Českomoravská konfederace odborových svazů, vyjadřuje jménem odborových svazů plnou podporu odborům a horníkům z lomu ČSA na Mostecku.


ČMKOS solidarizuje s demonstrujícími, kteří ve vypjaté situaci před jednáním vlády v Ústí nad Labem jsou donuceni domáhat se protestem zachováni svých pracovních míst a možnosti obživy pro sebe a své rodiny v okrese s nejvyšší nezaměstnanosti v
zemi.


ČMKOS je velmi zklamána tím, že ani odborná a věcná diskuze na tripartitě o územně ekologických limitech, nepřinesla schůdné řešení. Nedospělo se k serióznímu zhodnocení dopadů neprolomení limitů na zaměstnanost a další rozvoj regionu. Nebylo seriózně vysvětleno, jaká bude náhrada za deficit, který vznikne


teplárnám, které budou v roce 2020 potřebovat celkem 12,4 milionu tun uhlí, z toho 3,77 milionu tun kvalitního výhřevného uhlí, které dodává lom Bílina a lom ČSA. V případě ukončení těžby na lokalitě ČSA by podle studie Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické, přišel okres Most o 5709 pracovních míst a do roku 2020 by nezaměstnanost v okrese mohla přesáhnout 20 % hranici.


ČMKOS podporuje a je plně solidární s dnešní demonstraci horníků a odborů ze společnosti CCG Most. Vyzývá vládu, aby znovu zvážila veškerá pro a proti a rozhodla zodpovědně.
ČMKOS žádá vládu, aby ukončila alibistické přešlapování nejen kolem limitů, ale i hornických důchodů a rozhodla ve prospěch zaměstnanosti a dalšího ekonomického a sociálního rozvoje okresu Most a tím i Ústeckého kraje.
Josef Středula, předseda ČMKOS



Prohlášení účastníků demonstrace
My, účastníci protestní demonstrace, jsme se dnes sešli, abychom vyjádřili svůj zásadní nesouhlas s nezodpovědným chováním vlády premiéra Sobotky, která hazarduje s nerostným bohatstvím a energetickou bezpečností České republiky, ale také s osudem horníků i jejich rodin. Už se nehodláme v klidu dívat na to, jak se vládní koalice chová. Všechny kroky, které toto podivné politické uskupení podniká ve vztahu k hornictví naprosto bez ohledu nejen na naše zájmy, ale i na zájmy státu, jsou pro nás už nadále nepřijatelné.


Drtivá většina zaměstnanců hornické společnosti, ale i firem navázaných dodavatelskou činností na hornictví, pochází z oblastí postižených vysokou nezaměstnaností. Nebudeme již nečinně přihlížet tomu, jak rozhodnutí kabinetu premiéra Sobotky posílá naše spolupracovníky, kolegy, na úřady práce a do sociálních nejistot. Chceme pracovat, umíme pracovat, jen nám v tom někdo brání. Ten někdo je vláda České republiky.


Proto po vládě a jejích ministrech požadujeme:

 Chovejte se k této zemi s péčí řádného hospodáře a přestaňte politikařit
 Zrušte usnesení vlády ve věci územně ekologických limitů a nechte všechny zúčastněné jednat ve smyslu horního zákona
 Zajistěte, aby o územně ekologických limitech těžby hnědého uhlí rozhodovali odborníci, ne političtí handlíři spolčení s ekofanatiky
 Pokud rozhodnete a limity těžby na ČSA nezrušíte, požadujeme příspěvek související s útlumem hornické činnosti na lokalitě ČSA
Naše požadavky vycházejí z obav o naši budoucnost a budoucnost našich dětí. Nechceme nic víc, než pracovat a žít spokojený obyčejný život se svými rodinami a blízkými přáteli. Nechceme žít v regionu, který se vinou vlád minulých a zejména vlády současné pomalu, ale jistě stává periférií České republiky.


Vládo, nenecháme se odpískat! To ti vzkazují horníci.


V Ústí nad Labem dne 19. 10. 2015
Jaromír Franta
předseda Sdružení odborových organizací Czech Coal Group
místopředseda Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu

 

img_4000_th.jpg

 

 

 

 

autor, foto:(pek)