Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sokolovská uhelná odstartovala zeštíhlování

3. 3. 2014

 

 

Největší firma v Karlovarském kraji, Sokolovská uhelná, přijala opatření na rychlejší optimalizaci nadbytečných zaměstnanců. Aby v budoucnu nesklouzla do ztráty, musí ušetřit. Lidem, kteří odejdou dobrovolně dohodou, nabízí odstupné 12 průměrných platů a 3000 korun navrch za každý odpracovaný rok. Zájem je ale nečekaně už po prvních pár dnech ještě zhruba o třetinu vyšší. Firma zdůrazňuje, že ne všechny zájemce za výhodných podmínek pustí. Určitě ne ty, které potřebuje a nemá za ně odbornou náhradu.
Dosud Sokolovská uhelná využívala přirozeného odchodu zaměstnanců. To už ale přestalo stačit. Co se týče počtů, potřebuje se během letoška dostat z 3800 na 3500.
"Osobní náklady jsou příliš vysoké. Jen přirozenými odchody se nám nedaří popasovat se s propadem tržeb. Zatím jsme se chovali hodně sociálně a chceme se tak chovat i nadále. To je z programu vidět," řekl předseda představenstva Jiří Pöpperl.
Už několik let platí v SUAS stop stav pro přijímání nových lidí.
Odbory s dodatkem ke kolektivní smlouvě souhlasily. "Aby nemuselo docházet k propouštění. Program by měl zaujmout a také zaujal hlavně ty, kteří se blíží k důchodovému věku a měli by jinak odejít do penze v letech 2015 nebo 2016," uvedl předseda Sdružení odborových organizací PHGN v Sokolovské uhelné Jan Smolka.
V plánu jsou další úspory napříč firmou Už teď si je jist, že akce zabrala a že snížení stavu zaměstnanců ekonomicky firmě pomůže. Mladších lidí se prý přihlásilo minimum.
"Měli by si rozmyslet, jestli chtějí dostat peníze, ale na druhou stranu zůstanou bez práce," varuje odborář. Kde se pokles zastaví, není jasné. Plán pro následující roky podle Smolky zatím neexistuje.
Skvělé časy pro Sokolovskou uhelnou zřejmě skončily. Firma se potýká s klesajícími příjmy z prodeje elektřiny, kterou vyrábí ve své paroplynové elektrárně ve Vřesové. Výkupní ceny proudu na trhu dlouhodobě klesají.
Navíc musí draze nakupovat emisní povolenky za vypouštění skleníkových plynů a řešit složitou situaci v těžbě uhlí. Kvůli skluzu zeminy musela v podstatě utlumit provoz lomu Družba.
Těžaři patří k nejštědřejším zaměstnavatelům. Průměrný plat loni stoupl na 28 287 korun, a to bez mimořádných prémií. Jinak přesáhl 30 tisíc korun. I letos bude Sokolovská uhelná na základě dodatku ke kolektivní smlouvě zvyšovat mzdy o 2 procenta.
 

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz