Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stane se Sokolovsko, po ukončení těžby hnědého uhlí, skanzenem?

20. 2. 2019

 

 

Po dlouhá desetiletí byla nosným odvětvím na Sokolovsku těžba hnědého uhlí. Tato doba se nezadržitelně chýlí ke svému konci. Co bude na Sokolovsku po „době uhelné“? Najdou zde novou práci tisíce současných zaměstnanců šachty? Pokud nebude nabídka nových pracovních příležitostí v našem okrese, tak bude mít drtivá většina s pracovním uplatněním na Sokolovsku velký problém.


Situaci navíc ještě komplikuje povinnost nákupu tzv. emisních povolenek podniky produkujícími CO2, zavedená Evropskou unií. Za jejich prodej stát získá, od Sokolovské uhelné, během následujících čtyř let, cca 8 miliard korun. Tyto peníze, místo toho, aby byly státem zpětně investovány do postiženého Sokolovska, mizí někde ve státním rozpočtu.


Proč se naši politici nepodívají, jak podobnou situaci řeší například sousední Německo? Tam automaticky počítají s tím, že poskytnou potřebné finanční prostředky na transformaci postižených regionů, a dokonce na to připravují závazný zákon. Ten má stanovit, že v příštích dvaceti letech dostanou tyto regiony, na transformaci po době uhelné, 40 miliard Euro, což odpovídá asi 1 bilionu českých korun.


Je na čase, aby se naše vláda probudila, a prosadila podobný zákon i u nás. Ať je zřízen, samostatným zákonem, transformační fond, který lze naplnit například těmi 8 miliardami z emisních povolenek a následně tyto navíc vybrané prostředky použít k financování aktivit, které pomohou vytvořit nová pracovní místa a budou použity na výstavbu nové infrastruktury a další rozvojová opatření na Sokolovsku.


Pokud toto naši zákonodárci a vláda neuskuteční, tak mám vážnou obavu z dalšího odchodu mladých lidí ze Sokolovska a postupnou přeměnu Sokolovska na skanzen.


Žádám proto naše politiky, aby začali urychleně jednat, protože čas letí a doba „po uhelná“ na Sokolovsku se nezadržitelně blíží.

 

 

 

Ing. Luboš Orálek
Předseda
Hospodářské a sociální rady Sokolovska

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: HSRS