Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko Sdružení hornických odborů

14. 3. 2017

 

 

Hornické odbory plně podporují všechny snahy, které pomohou zaměstnancům OKD a občanům v našem regionu!



Sdružení hornických odborů podporuje každou iniciativu, která pomůže získat zpět peníze z nepovedené privatizace důlních společností a bývalého bytového fondu OKD.

 Nemáme zájem, aby tyto kauzy byly předmětem politických šarvátek a předvolebního boje. Zodpovědnost za vzniklou situaci nesou VŠECHNY předchozí vlády. Vše začalo divokou privatizací v roce 1991 za doby pana ministra Dlouhého. K žádným pozitivním změnám nedošlo ani od roku 1992 až do roku 1997, kdy byl premiérem pan Václav Klaus. Za připomenutí stojí rok 1998, kdy byl premiérem pan Miloš Zeman a kdy města prodaly akcie OKD. Stát tehdy ztratil v této společnosti většinový podíl. Ministr financí pan Miroslav Kalousek (2007 - 2014) rovněž neměl o jakoukoliv nápravu zájem. Bohužel, ani stávající ministr financí Andrej Babiš nepřišel s žádným řešením kauzy OKD a bytového fondu.

 Bylo by velmi zajímavé zjistit, jakou výši sponzorských darů, či jiných výhod obdržely jednotlivé politické strany od pana Bakaly.

 Pan Bakala získal díky těmto vládám, na úkor státu, společnost OKD, která v té době vlastnila obrovský majetek. Po 12 letech působení pana Bakaly v OKD zůstaly miliardové dluhy.

 Blíží se doba, kdy by mělo dojít ke schválení reorganizačního plánu a možnému prodeji OKD. Jakým zákonným způsobem budou zajištěny finanční prostředky do budoucna na technickou likvidaci jednotlivých lokalit a finanční prostředky na sociální zabezpečení? Nebude se opakovat historie?

 Žádáme poslaneckou sněmovnu, aby uložila Vládě ČR sjednat nápravu, resp. zmírnění negativních následků prodeje firmy OKD, a.s. a to včetně bytového fondu.



S pozdravem Zdař Bůh

Ing. Jaromír Pytlík
předseda SHO