Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko SHO k situaci v hornickém regionu

18. 3. 2014

 

 

Rada projednala na svém zasedání dne 14. 3. 2014 situaci v tomto regionu. Tento region a hlavně města Karviná, Orlová a Havířov jsou silně postižená nezaměstnaností,  kriminalitou a velmi špatnou sociální situací. Karviná vykazuje vůbec nejvyšší počet násilných trestných činů.
 
            Výrazné omezování těžby či dokonce uzavírání dolů vytvoří neřešitelné a velmi nebezpečné konflikty. Možnosti uplatnění zaměstnanců z dolů jsou velmi mizivé s ohledem na situaci v okresech Karviná a Frýdek Místek, kvalifikační předpoklady zaměstnanců a jejich zdravotní stav.
 
            Rada SHO oceňuje, že se vláda, kraj, města a obce ve spolupráci s vládním zmocněncem Jiřím Ciencalou se snaží situaci řešit. Situace je však stále horší a je nutno radikálnější opatření k odvrácení kolapsu v tomto kraji. Máme obavy, že mohou být v blízké budoucnosti uzavřeny další doly. Proto rada SHO vyzývá vládu ČR, vedení MSK, zastupitele obcí a měst, aby urychleně  dořešili situaci v OKD ve vztahu k zaměstnanosti.  
 
            Rada SHO žádá o urychlenou novelizaci nařízení vlády 363/2009 Sb. Je proto zarážející, že vedení  OKD  připravuje navýšení  denní pracovní doby nad 8 hodin v podzemí. Jedná se o velmi těžké provozy, mnohdy ve špatných mikroklimatických podmínkách a s vysokou fyzickou a psychickou zátěží.
           
            Věříme, že vláda zaujme zásadní stanoviska k řešení nezaměstnanosti v regionu.
 
 
 

Za SHO:
Ing. Jaromír Pytlík
předseda