Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní podnik Diamo dokončuje v Ostravě zajímavý rekultivační projekt

17. 8. 2018

 

 

Rekultivační projekty na Ostravsku a Karvinsku jsou v plném proudu. Státní podnik DIAMO aktuálně dokončuje obnovu rybníků v ostravské části Nová Ves, které poškodily poklesy způsobené dřívější těžbou na dole Jan Šverma. Tento projekt je důkazem, že i zabahněné poddolované území se může změnit na romantické místo, kde mohou Ostravané relaxovat.


Na Ostravsku se už dnes uhlí netěží, přesto se stále potýká s dopady dřívější dlouhodobé těžby. Státní podnik DIAMO, který má na starosti zahlazování následků hornické činnosti, nejvíce zasažené lokality postupně rekultivuje. Aktuálně dokončuje obnovu tří rybníků v ostravské části Nová Ves, jejich funkčnost byla silně omezena v důsledku těžby na dole Jan Šverma (závod 2 ve Svinově).


„Hlavní stavební a technické práce na obnově rybníků jsou u konce, na podzim zahájíme ještě biologickou rekultivaci. Nedaleko centra Ostravy se tak za rok podařilo vytvořit pěkné místo s příjemnou přírodní atmosférou,“ uvedl Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku DIAMO.
„Obnova vodního režimu u soustavy tří rybníků spočívala ve vybudování odtokového potrubí o délce téměř 1 kilometr, které zajistí gravitační odvedení přebytečných vod, obnovili jsme povrch komunikace a chodníku a dále bylo provedeno odbahnění rybníků, zpevnění břehů i hrází, včetně rekonstrukce a doplnění vtokových a výpustních objektů,“ doplnil Josef Havelka, ředitel odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO.


Z rybníků bylo ve spolupráci s místním rybářským spolkem a profesionálními rybáři z Jistebníku vyloveno celkem 360 ryb (převažovali kapři, amuři a karasi), část z nich se následně vrátila do soustavy rybníků. Součástí projektu je i dosadba stromů a porostů a jejich následná 5letá údržba. Celkem bude vysázeno 30 listnatých stromů a 110 keřů. Náklady na tento projekt činí téměř 11 milionů korun.


Aktuálně odštěpný závod ODRA státního podniku pracuje na 12 projektech a další 4 jsou ve fázi projektové přípravy. Mezi největší a nejnáročnější projekty patří sanace a rekultivace odvalu dolu Václav a bývalé koksovny v Orlové, kde se našly nebezpečné látky charakteru dehtů a dalších odpadů z koksochemického procesu, nebo rekultivace kalové nádrže flotačních hlušin úpravny bývalého dolu Paskov a přilehlého Oprechtického potoka. Celkem v posledních 5 letech DIAMO uskutečnilo na Ostravsku a Karvinsku rekultivace za 130 milionů korun.

 

rybni--k-3-pr--ed.jpg

 

rybni--k-3-po.jpg

Fotografie stavu lokality při zahájení prací zhruba před rokem a dnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: Ing. Jana Dronská

zdroj, foto: Diamo s.p.