Jdi na obsah Jdi na menu
 


SÚIP: Výpověď pro porušení povinností vyplývajících z právních předpisů

13. 3. 2017

 

 

 

Dotaz:
Zaměstnavatel mi oznámil, bez předchozího upozornění na hrubé porušení pracovních povinností, že buď podepíši dohodu nebo mě vyhodí. Jen mi řekl dva smyšlené údaje o mém pracovním porušení. Prosím Vás, jak mám postupovat, na dohodu neodejdu a nehodlám výpověď zaměstnavatele akceptovat.



Odpověď:
Nesouhlasíte-li s podepsáním dohody o rozvázání pracovního poměru, nejste povinna ji podepsat. Bude-li Vám však ze strany zaměstnavatele doručena výpověď, nebo okamžité zrušení pracovního poměru, například poštou, nebo před svědky, bude doručení účinné, i když převzetí písemnosti odmítnete potvrdit.

Za porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci (tj. pracovních povinností, dříve tzv. "pracovní kázně") může zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou, a to buď pro zvlášť hrubé porušení povinností nebo závažné porušení povinností, v obou případech bez předchozího upozornění, nebo pro soustavné méně závažné porušování povinností, v tomto případě jen, jestliže byl zaměstnanec zaměstnavatelem v době posledních 6 měsíců, v souvislostí s tímto porušováním povinností, upozorněn na možnost výpovědi.

Pro zvlášť hrubé porušení povinností může zaměstnavatel kromě výpovědi (tj. s výpovědní dobou) se zaměstnancem také okamžitě zrušit pracovní poměr, kdy pracovní poměr končí okamžikem, kdy je písemnost oznamující zaměstnanci okamžité zrušení pracovního poměru doručena. O tom, co považuje za porušení pracovních povinností a o míře závažnosti tohoto porušení, rozhoduje zaměstnavatel.

Pokud s výpovědí nebo okamžitým zrušením pracovního poměru zaměstnanec nesouhlasí, může se proti nim bránit soudně podáním žaloby o neplatnosti rozvázání pracovního poměru, a to nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr tímto rozvázáním skončit.

V případě, že by Vám již byla dána výpověď (nebo okamžité zrušení pracovního poměru) a Vy byste se rozhodla podat žalobu o neplatnosti, pak Vám doporučujeme, odeslat zaměstnavateli ihned písemné oznámení, že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával. Od této doby, by Vám v případě úspěchu v soudním sporu, náleželo právo na náhradu mzdy do doby, než by Vám zaměstnavatel umožnil pokračovat v práci nebo než by došlo k platnému skočení pracovního poměru).


Informační leták - Skončení pracovního poměru (pdf, 820.81 kB)

 

 

 





autor, zdroj: SÚIP (http://www.suip.cz