Jdi na obsah Jdi na menu
 


Termín dohody o OKD skončil v pátek o půlnoci

25. 4. 2016

 

 

Termín na dosažení dohody skupiny Ad Hoc Group s vládou o osudu OKD skončil v pátek o půlnoci (22. dubna 2016). Dohoda mezi stranami se měla týkat restrukturalizace a je podmínkou uvolnění úvěrových podmínek.

 

Včera večer skupina Ad Hoc Group vydala prohlášení, ve kterém „členové skupiny Ad Hoc Group, kteří společně ovládají většinu hlasovacích práv ve společnosti NWR („investoři“), vyjadřují lítost nad tím, že se česká vláda nadále vyhýbá skutečným jednáním o budoucnosti společnosti OKD.“ Dále se ve vyjádření uvádí: „Ministři se odmítli zúčastnit všech schůzek, na které je od 12. dubna investoři pozvali, a to bez ohledu na to, že obdrželi veškeré vyžádané informace. Stejně tak ministři Mládek a Babiš obdrželi návrh odprodeje společnosti OKD, a to ve čtvrtek 21. dubna. V něm investoři vládě nabídli společnost OKD očištěnou od dluhu vůči bondholderům, a to za méně než 150 milionů eur. Tato nabídka znamená, že bondholdeři odepíší dluh za více než 400 milionů euro (v roce 2014 odepsali více než 200 milionů eur). Vláda na návrh zatím nereagovala."
"Již v březnu pak investoři společně s OKD předložili vládě také podrobný plán reorganizace společnosti, který by zabránil insolvenci společnosti OKD a všem jejím negativním dopadům. Tento plán reorganizace zavazuje bondholdery odepsat 420 milionů Euro dluhu a dodat do společnosti hotovost ve výši 35 milionů Euro. Součástí návrhu je i participace státu ve výši 150 milionů Euro výměnou za akciový podíl ve společnosti OKD.“

 

Variant na řešení současné situace OKD je ve hře stále několik a není možné říct, která bude realizována. Podle slov předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka, je pro odbory schůdná taková varianta, která zachová zaměstnanost a ochrání pracovní místa.

 

 




ivz