Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tripartita MS kraje žádá vládu o ochranu českého ocelářství

4. 2. 2016

 

 

Předsednictvo Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) Moravskoslezského kraje dnes schválilo prohlášení, které se týká ohrožení českého ocelářství dovozem levné oceli z Číny. Zároveň žádá vládu, aby učinila potřebné kroky na ochranu českého průmyslu a také regionu.


„Pokud Evropská unie přizná Číně status tržní ekonomiky, příliv levné čínské oceli může zničit české ocelářství, které je koncentrováno právě v Moravskoslezském kraji. Ohroženo je v regionu dalších 15 tisíc pracovních míst v hutních podnicích (Třinecké železárny, ArcelorMittal Ostrava, Vítkovice Steel) a jejich dceřiných společnostech a až 45 tisíc navázaných pracovních míst,“ píše se v prohlášení, které podepsali členové předsednictva krajské tripartity.


Čína by měla na konci tohoto roku dostat status tržní ekonomiky na základě protokolu přistoupení k WTO (Světová obchodní organizace) z roku 2001. Podle představitelů hutních firem i odborářů to může znamenat ohrožení existence českého ocelářství, které je koncentrováno především v Moravskoslezském kraji. Předsednictvo krajské tripartity se proto rozhodlo požádat vládu o zajištění obrany a ochrany důležitého průmyslového odvětví.


„Firmy investovaly miliardy korun do zvýšení své konkurenceschopnosti a splnění nejpřísnějších emisních limitů v EU. To vše by s přílivem čínské oceli, které nelze konkurovat, přišlo vniveč. Hrozí zánik či odchod firem z ČR, neuskutečnění plánovaných investic, velká ztráta pracovních míst, sociální dopady a napětí, v konečném důsledku i zvýšení nákladů a ztrát příjmů českého státu,“ upozorňuje Jiří Cienciala, vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák doplňuje: „Žádáme proto vládu České republiky, aby zasáhla a ochránila české ocelářství a podstatnou část české ekonomiky. Pokud Čína obdrží status tržní ekonomiky i přes nesouhlas některých zemí, žádáme vládu, aby patřičným způsobem zajistila ochranu českého průmyslu a zabránila kolapsu Moravskoslezského kraje.“


Čína neohrožuje jen české ocelářství, ale celou Evropu. Studie analytického střediska Economic Policy Institute tvrdí, že Evropská unie by přílivem státem dotované čínské produkce mohla přijít až o 3 a půl milionu pracovních míst. Udělení statutu tržní ekonomiky by zásadně omezilo možnosti evropských firem bránit se dumpingu ze strany nekalé čínské konkurence. Dále by mělo přímý dopad na probíhající či dokončená antidumpingová řízení, která mimo jiných iniciovaly i české podniky. Čína by mohla požadovat jejich přezkum.


V Česku působí několik desítek hutních firem, patnáct z nich je součástí Odvětvového svazu Hutnictví železa. Zástupci odborů ArcelorMittal Ostrava, Třineckých železáren a Vítkovic Steel jednali o tomto tématu s ministrem průmyslu a obchodu v Praze minulý týden a plánují zúčastnit se demonstrace v Buselu.

 

 

 

 

autor:Jana Dronská