Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Ostravě vzniklo centrum pro restrukturalizaci firem

8. 12. 2016

 

 

V Ostravě-Vítkovicích je od včerejšího dne k dispozici firmám, které se dostaly do finančních a jiných problémů, konzultační pracoviště. Otevřela jej Restrukturalizační agentura, jejíž specialisté se už řadu let zabývají řešením problémů strojírenských firem v Moravskoslezském kraji a v současné době spolupracují s některými dodavateli a věřiteli společnosti OKD a holdingu Vítkovice.


„Podařilo se nám zachránit už několik zdejších firem a potvrzuje se nám prakticky denně, že malé 
a střední firmy se mohou dostat do krizové situace z různých příčin poměrně rychle. V takové situaci potřebují odbornou pomoc, aby se vyhnuli insolvenci nebo ji alespoň překonali bez nutnosti zavřít výrobní provozy, přijít o zaměstnance a ztratit know-how,“ uvedl Tomáš Pastrňák, ředitel Restrukturalizační agentury a. s. a předseda České asociace interim managementu.


Centrum pro restrukturalizaci firem sídlí na ulici 1. máje v Ostravě-Vítkovicích v jedné z budov výrobního areálu původního podniku Vítkovice (č. p. 34/120). „Otevřeno bude každý pracovní den od 8 do 15 hodin. Konzultační služby budeme poskytovat zdarma,“ doplnil vedoucí nově vzniklého Centra pro restrukturalizaci firem Bronislav Kohut, bývalý ředitel ČSOB Ostrava.


Pro dodavatele a věřitele společnosti OKD a Vítkovického holdingu připravuje Restrukturalizační agentura společnou strategii tak, aby mohli věřitelé lépe uplatňovat svá práva. „Věřitelé OKD a firem v holdingu Vítkovice se cítí bezradní a neinformovaní. Je zřejmé, že sami mají minimální možnost ovlivnit průběh insolvenčního řízení. Připravujeme proto mimo jiné také setkání věřitelů, kde budeme řešit společný postup a komunikaci se soudem a insolvenčním správcem,“ uvedl Tomáš Pastrňák.


Restrukturalizační agentura a. s. byla založena v roce 2015 s cílem pomáhat malým a středním firmám v procesu restrukturalizace a změnového nebo projektového řízení. Poskytuje také financování pro další rozvoj firem. Je soukromým subjektem, který využívá finanční prostředky soukromých investorů. Usiluje také o získání státních či evropských dotací.


Restrukturalizační agentura ve spolupráci s Českou asociací interim managementu disponuje řadou zkušených odborníků na různé druhy problémů a projektů a dokáže tak rychle reagovat na požadavky firem. Mezi úspěšné případy, které Restrukturalizační agentura řešila, patří například záchrana ostravské firmy LIFTCOMP. Známou osobností asociace je například bývalý ředitel a interim manažer automobilky TATRA Petr Karásek.

 

 

 

 

 

 

autor: J.D.