Jdi na obsah Jdi na menu
 


V SDD Ostrava a v PKP Cargo International i letos vzrostou mzdy

9. 2. 2024

 

Kolektivní vyjednávání v dodavatelských organizacích působících v Moravskoslezském kraji není jednoduché. Podnikatelské záměry se utváří podle vysoutěžených výsledků jednotlivých výběrových řízení a následně se v uzavřených obchodních smlouvách v průběhu zakázek těžko mění sjednaná cena. To platí i pro Odborové sdružení zaměstnanců VOKD Karviná. Proto jsme šli do kolektivního vyjednávání o Dodatku číslo 1 ke kolektivní smlouvě na léta 2023 až 2027 s představou, že musíme našim zaměstnancům aspoň částečně zmírnit dopady inflace a neutěšené ekonomické situace, kdy se občanům zvyšují všechny poplatky stanovené vládním konsolidačním balíčkem od 1. ledna 2024. 


S vedením akciové společnosti Slezská důlní díla jsme se po několikakolovém vyjednávání nakonec dohodli, že všem zaměstnancům se od 1. ledna přidá do tarifní složky mzdy 8 procent, což v průměru na jednoho důlního zaměstnance představuje měsíční zvýšení základní tarifní mzdy o 2500 korun. 


Dále obdrží naši zaměstnanci ke mzdě stravenkový paušál. V letošním roce jsme tuto nenárokovou složku (benefit) v kolektivní smlouvě navýšili na 116 korun za odpracovanou směnu. Celkově tak za měsíc získá zaměstnanec ke své mzdě další peněžní příspěvek ve výši 2520 korun, což v současné době není nezajímavé finanční plnění. 


Ve společnosti PKP Cargo International je uzavřena kolektivní smlouva na období 2022 –2025 a tarifní mzdy jsou každoročně navyšovány formou dodatku ke kolektivní smlouvě. V dodatku pro letošní rok odbory vyjednaly, že zaměstnancům každý měsíc poroste mzda o 1000 korun. A podle vývoje ekonomiky by k další úpravě mzdy mohlo dojít již od 1. července letošního roku. 


Václav Sacha 

předseda OSZ VOKD Karviná

 

va--clav-sacha.png

Václav Sacha - předseda OSZ VOKD Karviná