Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vicepremiér Bělobrádek: horníci si zaslouží dřívější penze

20. 2. 2015

 

 

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek včera jednal s odboráři OKD o rozšíření možnosti předčasného důchodu pro horníky. Příslušný materiál vláda právě projednává. Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace tuto změnu podporuje.


"Řada horníků se normální penze ani nemusí dožít," říká předseda KDU-ČSL v narážce na nižší věk dožití.


"Práce horníků je velmi těžká a specifická. Proto si také tato skupina zaslouží specifické zacházení. Nesdílím obavu některých členů vlády, že by šlo o precedens, na jehož základě by se změn v penzijním zabezpečení domáhali pracovníci jiných oborů", uvedl vicepremiér.


Pavel Bělobrádek se vypravil do Důlního závodu jedna v Ostravě Lazech, aby se přesvědčil o situaci přímo na místě. Seznámil se rovněž s programem Nová šichta, který pomáhá horníkům OKD najít si jiné zaměstnání, či začít podnikat. "Je samozřejmě třeba, aby se do řešení situace horníků zapojil v první řadě zaměstnavatel. Nicméně rekvalifikace někoho, kdo čtvrt století fáral na šachtě není tak snadná, jako u prodavače v obchodě. Pomoc státu těmto lidem, kteří celý život těžce pracovali, je rovněž na místě."


Vicepremiér zdůraznil, že v žádném případě nejde primárně o řešení problému nezaměstnanosti: "Nezaměstnanost musíme řešit hlavně podporou rozvoje regionů, malých a středních firem, výzkumu a vývoje. To vše jsou priority KDU-ČSL i programového prohlášení vlády."


Konkrétní změna o níž vláda jedná, spočívá v tom, že horníci by k nároku na předčasný důchod již nemuseli mít povinný počet směn odpracován před rokem 2009, ale i později. Čímž se rozšíří okruh horníků, na které se tato možnost vztahuje, aniž by se měnila podstata vládního nařízení z roku 2009. "Bylo by nefér, kdyby ti, kteří podmínky pro přiznání předčasného důchodu splní teď, nemohli odejít do penze stejně jako ti starší, kteří je splnili před šesti lety," řekl k tomu Pavel Bělobrádek.

 

dsc_0251.jpg

Zleva Jan Sábel, Pavel Bělobrádek a Jaromír Pytlík

 

 

 

 

 

 

autor, zdroj: www.vlada.cz
foto: (ivz)