Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda na pátý pokus schválila hornické důchody

10. 11. 2015

 



Horníci z hlubinných dolů by měli odcházet do starobního důchodu o pět let dřív než ostatní pracovníci. Pro návrh se včera vyslovila vláda, která o předloze ministerstva práce a sociálních věcí jednala už popáté. Nová pravidla by měla platit od října příštího roku. Horníci podle nich půjdou do řádného důchodu asi v 58 letech.


„Jsem rád, že vláda dnes rozhodla o rozšíření počtu horníků, kteří budou moci odejít o pět let dříve do důchodu. Práce horníků patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky. Jde o výrazné solidární opatření, jsem přesvědčen, že si to horníci zaslouží,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).


Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová přinesla na vládu návrh počítající s předčasnými důchody pro horníky opakovaně. V září se kvůli tomu osobně do Prahy před sídlo vlády vypravili demonstrovat horníci z Karvinska, ale neuspěli. Vláda o jejich předčasných penzích nerozhodla hlavně díky odporu ministra financí Andreje Babiše (ANO), který populisticky spojuje hornické důchody s bývalým majitelem OKD Zdeňkem Bakalou, který by podle něho měl na důchody horníků přispět. Podle novely zákona o důchodovém pojištění by dřívější penze byla určena pro horníky, kteří by za sebou měli mít 3300 směn v dole, pro ty, kteří pracovali v uranových dolech, by to bylo 2200 směn. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a u uranu o 219 směn méně.


Podle návrhu Marksové by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech.


„Nezavádíme nic nového, není to žádná česká cesta. Už dnes část horníků má nárok na předčasný odchod. My jen rozšiřujeme jejich počet o ty, kteří nastoupí až do 30. září příštího roku,“ řekla Marksová.„Ve všech evropských zemích, kde hornictví fungovalo, nebo funguje, takové systémy existují,“dodala.


"My počítáme s tím, že takové maximální číslo je asi 3500," komentovala ministryně počet horníků, kterých se opatření může týkat. Při hlasování ve Sněmovně doufá Marksová i v podporu nevládních stran, pokud hnutí ANO pro návrh nebude. Při dnešním hlasování se jeho ministři zdrželi.


O tom, že si hlubinní horníci předčasné důchody zaslouží je přesvědčen i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). "Není to rozhodnutí o českých miliardářích, ale o lidech, bez kterých by republika neměla dost tepla ani elektřiny a kteří se kvůli pracovnímu prostředí hluboko pod zemí dožívají kratšího věku než zbytek populace," uvedl v prohlášení.
„Je to první krok. Čekají nás ještě další jednání. Jsme rádi, že to vůbec dopadlo. Jsme přesvědčeni o tom, že předčasné důchody by měly ve Sněmovně projít. Připravíme ještě materiály pro poslance a pro kluby, aby to bylo jednoduché a poslanci se na to mohli podívat. Je ostudou minulých vlád, že nechali hlubinné horníky tak dlouho čekat na spravedlivé důchody. V tom jsme byli raritou Evropy, kde se o své horníky dokáží postarat. I ministrovi Babišovi jsme se snažili vysvětlit, že pro státní pokladnu je úspornější umožnit horníkům předčasný odchod do důchodu, než aby brali podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky.“ řekl E-sondám předseda Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.


Podle předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromíra Pytlíka je rozhodnutí vlády jediným možným a logickým řešením. "Poskytly jsme členům vlády i poslancům podrobné údaje o tom, jak jsou ošetřené hornické důchody v celé Evropě. Takže v kontextu Evropské unie není dnešní rozhodnutí vlády ničím mimořádným nebo dokonce nadstandardním. Vláda důchody konečně schválila, teď nás čeká, řekněme, půlroční skoro boj o to, aby to prošlo parlamentními výbory a Sněmovnou,“ říká předseda J. Pytlík.

 

dsc_0930.jpg

Jaromír Pytlík a Jan Sábel při jednom z mnoha jednání s Michaelou Marksovou

 

 

 

 

 

 


autor:(pek, vbo)

zdroj:www.e-sondy.cz

foto: ivz