Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda schválila jednotnou koncepci správy a využívání rekultivovaných území po těžební činnosti

25. 7. 2017

 

 

Cílem jednotné koncepce je zpracovat a předložit vládě konkrétní Návrh postupů budoucího koncepčního řešení správy a následného využívání území s ukončenou a probíhající těžební a rekultivační činností s výraznou majetkovou účastí státu s projektovými změnami stavu těžebních lokalit do roku 2060.


Koncepce zdůrazňuje úspěšné zvládnutí budoucí správy, řešení nedostatků a nejasností souvisejících s procesem postupné revitalizace, a případné další revitalizace území s majoritní majetkovou účastí státu. Jde mj. o řešení problémů spojených s revitalizací Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje a odstraňování ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných společností.


Pro vytvoření jednotné koncepce byla ustanovena pracovní skupina složená ze zástupců Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství, Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje a současně se zástupci státních podniků Palivový kombinát Ústí a s. p. DIAMO.
„Dokument předložený vládě je návrhem postupů možného dlouhodobého koncepčního řešení správy a využití rekultivovaných území po těžební činnosti. Ty mohou být v návaznosti na případné budoucí změny surovinové politiky České republiky v potřebném rozsahu aktualizovány“, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.


Zpracování návrhu koncepčního řešení jsou rozčleněny do několika částí. První Technická etapa prezentuje rešerši disponibilních dat souhrnných plánů sanace a rekultivace společností, aktivně působících na území Ústeckého kraje. Jde o obsahově velice rozsáhlý dokument. V současné době jsou v souladu s platnou legislativou pro každou lokalitu zpracovány a schváleny dílčí dokumenty. Jejich plněním v rámci budoucího ukončení těžební činnosti dojde ze strany těžební organizace ke splnění všech zákonných povinností a k vytvoření zcela zrekultivovaného území, vhodného pro další využívání.

 

 

 

 

 

 

zdroj: MPO