Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda schválila návrh příspěvku pro propouštěné zaměstnance OKD

12. 5. 2016

 

 

Vláda na svém včerejším zasedání schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Ti, kteří odejdou jinam, dostanou 7000, respektive 8000 Kč po tři roky, pokud odpracovali aspoň 15 let.

 

Nařízení vlády stanoví konkrétní pravidla pro poskytování příspěvku zaměstnancům OKD, jejichž pracovní poměr skončí nebo již skončil v přímém důsledku restrukturalizace a útlumu těžby. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu v závislosti na počtu odpracovaných let. Ten, kdo odpracoval dva až pět let, bude příspěvek pobírat tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok navíc se mu počet měsíců, po které může s příspěvkem počítat, zvyšuje o tři. 
Výjimkou je sociálně ohrožená skupina pracovníků starších 50 resp. 55 let, kteří odpracovali nepřetržitě nejméně 25 let u těžební organizace a v podzemí odpracovali alespoň 3300 směn. U povrchových pracovníků je podmínkou dosažení věku nejméně 55 let. Výše příspěvku bude diferencovaná podle převažující činnosti. V případě převažující práce v podzemí bude činit 8000 Kč a na povrchu 7000 Kč měsíčně.

 

Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

 

Svým obsahem současně nařízení vlády zapadá do mozaiky opatření přijímaných vládou v souvislosti s kritickým vývojem ekonomické situace akciové společnosti OKD.

 

Toto nařízení je odrazem požadavku členů tripartity z počátku roku 2016, kterým bylo zpracování návrhů sociálních opatření ze strany státu, přičemž se jedním z těchto opatření mělo ze strany MPO stát zpracování návrhu rezortního restrukturalizačního příspěvku, jenž by byl propouštěným zaměstnancům poskytován. Všechny návrhy, včetně návrhu na zpracování tohoto restrukturalizačního příspěvku, byly projednány na 125. plenárním zasedání RHSD dne 1. února 2016.

 

Na začátku jednání ovšem nebylo zcela jasné, zda návrh ministra Mládka najde podporu i u ministra financí Babiše. Spor vedl ministr Babiš o to, kdo přesně má příspěvky dostat. Předkládaný návrh MPO počítal s tím, že příspěvky ke zmírnění dopadů útlumu těžby by od státu měli dostávat nejen propuštění horníci a další pracovníci OKD, ale i desítky dalších firem. Ministerstvo financí dříve uvedlo, že s návrhem nesouhlasí. Podle něj by se měly využít nynější dávky a neměly by se zvedat výdaje rozpočtu. Babiš uvedl, že návrh MPO je příliš široký. Nesouhlasil například s tím, aby příspěvky dostávali horníci z povrchových dolů. Nakonec, ale vláda shodu našla a návrh byl jednohlasně schválen.

 

"Pokud se jedná o OKD, tak doufám, že i ministr Babiš ruku pro příspěvek zvedne. Vláda slíbila, že se bude zabývat hlavně situací v okrese Karviná, kde bude situace nejhorší," uvedl po mimořádném jednání předsednictva tripartity ke sporu ráno Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu.

 

Proti návrhu byla také opozice. Například Petr Fiala z ODS na webu ODS mimo jiné napsal, že „měnit zákony a vymýšlet nové sociální dávky kvůli jediné firmě v problémech je špatná cesta. Každoročně skončí několik tisíc malých a středních firem, které v souhrnu zaměstnávají více lidí než OKD. Těmto lidem vláda nijak nepomáhá, spíše naopak. “

 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09 ve sněmovně řekl novinářům: "Já jsem pro maximální pomoc horníkům v rámci stávajícího systému, který máme, a to je jak sociální systém, tak systém aktivní podpory v nezaměstnanosti. Ale tvořit speciální zákony pro jeden jediný případ nedává žádný smysl a je to samozřejmě diskriminace pro všechny ostatní."

 

dsc_0706.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.K.,ivz

v článku jsou použity informace MPO