Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda špatně rozhoduje, tak ať propouštěným zajistí kompenzaci

4. 3. 2016

 

 

Hlubinný Důl Centrum se má stát jednou z prvních těžebních společností, která ukončí činnost v souvislosti se zachováním územních limitů na těžbu hnědého uhlí. Jaromír Franta, předseda Sdružení odborových organizací skupiny Czech Coal, je jedním z těch, kteří usilují o kompenzaci pro propuštěné havíře, a to nejen z Centrumky.


Počátkem února zamířila na Mostecko ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, aby tu mimo jiné jednala o problematice útlumu těžby na Dole Centrum. Jaký byl výsledek?


Ministryně na Dole Centrum slíbila, že udělá maximum pro to, aby ve spolupráci s úřadem práce co největší počet lidí našel práci. Podpoří také náš návrh na kompenzace pro propouštěné horníky a zhruba do měsíce připraví materiál, který by měl tuto problematiku řešit. Jde ale jen o výsledek našeho několikaměsíčního snažení, které začalo už před koncem loňského roku.


Co dalšího se od té doby podařilo vyjednat pro zaměstnance, kteří v souvislosti se zachováním územních limitů těžby přijdou o práci?


Vycházeli jsme hlavně z usnesení Vlády ČR, která na říjnovém výjezdním zasedání v Ústeckém kraji přijala usnesení, že připraví program pro propouštěné zaměstnance z lomu ČSA. Bohužel, my jako odbory, jsme se dostali až na třetí jednání komise, která se o přípravu tohoto programu měla starat. Jednání tehdy bylo poměrně vášnivé, protože komise vycházela z podkladů a počtů zaměstnanců, které neodpovídaly skutečnosti. Navíc z připravené nabídky pro propouštěné zaměstnance nevyplývalo nic, co by lidé nedostali na úřadu práce. Byli jsme tedy nuceni našim kolegům vysvětlit, že v tomto případě jde o zaměstnance, kteří o své jistoty a o zaměstnání nepřicházejí vlastním přičiněním, ale na základě špatného rozhodnutí vlády. Proto od ní požadujeme určitou kompenzaci. Výsledkem jednání komise pak bylo usnesení, že zaměstnavatel, tedy Severní energetická, dodá přesně počty zaměstnanců a jejich profesní strukturu, my jako odbory zpracujeme sociální program. Na posledním jednání komise ještě před koncem loňského roku jsme avizovali, že uzavření Dolu Centrum je otázkou týdnů, maximálně měsíců a je tedy potřeba přípravy co nejvíce urychlit.


Máte představu, jak budou nakonec kompenzace pro propouštěné zaměstnance z Dolu Centrum vypadat?


To je v tuto chvíli ještě předčasné říkat, protože definitivní podobu připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Následně jejich návrh musí schválit vláda. Do té doby ještě může dojít k mnoha změnám. My jsme v našem návrhu vycházeli z usnesení vlády z roku 2001, které vypočítávalo kompenzace pro případně propouštěné horníky v souvislosti se spuštěním jaderné elektrárny v Temelíně. Současný návrh má obdobné parametry, jen je přizpůsoben aktuální situaci. Našim cílem je řešit hlavně problematiku lidí, kteří mají dlouholetou praxi, ale ještě nesplňují podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Pro ně je šance na uplatnění na trhu práce velmi malá. Nejde ale jen o otázku kompenzací, snažíme se zpracovat celý soubor opatření, která zahrnují součinnost s ostatními těžebními společnostmi i spolupráci s úřady práce na konkrétních projektech pro propouštěné horníky. Vláda avizovala, že by návrh sociálního programu mohl být předložen na jednání tripartity na konci června. Naší snahou ale je všechny kroky maximálně urychlit. A v případě, že materiál bude schválen až v polovině roku, aby platil zpětně už od ledna.


Kolika lidí se propouštění v souvislosti se zachováním limitů těžby uhlí může týkat?


Hovoříme o více jak 1900 lidech, kteří pracují na lokalitě Československá armáda nebo na pracovištích Severní energetické, a to včetně dceřiných a obslužných společností. V tomto počtu ale není zahrnut vliv na externí dodavatelské firmy.

 

dsc_0143.jpg

Jaromír Franta, předseda Sdružení odborových organizací skupiny Czech Coal

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: Czech Coal Group

článek vyšel v měsíčníku Důlní noviny 2/2016

foto: ivz