Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vládní zmocněnec podpořil hornické odbory

31. 3. 2015

 

 

Vládní zmocněnec vystoupil na setkání s moravskoslezskými horníky, které proběhlo ve Stonavě za účasti ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové a dalších hostů.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala podporuje návrhy hornických odborů na rozšíření možnosti dřívějších odchodů do důchodu. Na setkání uvedl, že lze považovat za malý úspěch nedávné rozhodnutí vlády, které umožní dřívější odchod do důchodu všem horníkům, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali pod zemí nejméně 3300 směn. Dokazuje, že pádnými argumenty a společným úsilím je možné dosáhnout posunu. Zmocněnec také připomenul hlavní principy práce vládního zmocněnce a opět zdůraznil, že Moravskoslezský a Ústecký kraj potřebují systematickou a koordinovanou pomoc státu.

Na tiskové konferenci ve Stonavě zaznělo, že ministerstva práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu mají za úkol připravit balíček opatření pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Jeho součástí bude i novela zákona o důchodovém pojištění, která by měla umožnit dřívější odchod do důchodu všem horníkům. Balíček by podle vyjádření ministryně Marksové Tominové měl být připraven během několika týdnů. Horničtí odboráři začali jednat se zástupci ministerstev, aby společně vyčíslili náklady, které by dřívější odchody horníků do důchodu stály. Podle původních údajů ministerstev by to mělo být okolo 50 miliard korun, odboráři ale spočítali, že by náklady dosáhly jen něco přes čtyři miliardy korun.

 

dsc_0722.jpg



 

dsc_0741.jpg



 






autor: Ing. Jana Drónská
zdroj: http://www.zmocnenecvlady.cz/
foto: (ivz)