Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vršanská uhelná připravuje miliardovou investici

30. 5. 2017

 

 

Unikátní přeložku všech sítí, potrubí a produktovodů v oblasti tzv. Slatinické výsypky zahájí letos Vršanská uhelná, jedna z těžebních společností Pavla Tykače. Vstupuje tím do další fáze příprav na pokračování těžby v oblasti Slatinic. Podzemní ropovod, potrubí s chemickými produkty, vodou či plynem, ale také nadzemní elektrická vedení, horkovod či datové a optické kabely – to vše bude muset být postupně přeloženo do nově připraveného koridoru. Již letos přijde na řadu horkovod, který zásobuje teplem část města Mostu. Na realizaci přeložek nyní firma vypsala první veřejnou zakázku. Celková investice přesáhne 1 miliardu a je příležitostí také pro menší firmy.

„Přeložit více než dvě desítky různých nadzemních i podzemních objektů není maličkost. Přípravné a zemní práce trvaly déle než 5 let. Nyní hledáme dodavatele. V příštím roce by mělo dojít k samotné realizaci,“ vysvětluje Ondřej Peroutka, ředitel celého projektu Vršanské uhelné.

Vše musí probíhat v těsné spolupráci s majiteli a provozovateli jednotlivých sítí i příslušnými úřady. Diskutují se nejen technická řešení, ale také harmonogram přepojování. Odpojení a přemístění sítí nesmí být v kolizi například s topnou sezónou či s plánovanými akcemi zúčastněných firem, jako jsou třeba odstávky zpracovatelů ropy a ropných produktů.

„V těchto dnech jsme vypsali veřejné zakázky na přeložku horkovodu. Zájemci najdou její detaily v centrální databázi veřejných zakázek. Budeme rádi, když se tendru zúčastní i firmy odsud z regionu či firmy malé a střední. Uspět může každý, kdo nabídne kvalitní a rozumně cenově ohodnocenou práci,“ uzavírá Peroutka.

Po prázdninách Vršanská uhelná zveřejní další tendry, z nichž klíčový bude ten na dodavatele největší části přeložek.

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: Czech Coal Group