Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za nedodržování stanoveného režimu „na neschopence“ byl vloni udělen postih 3 778 pojištěncům

8. 3. 2018

 

 

146 857 kontrol dodržování režimu dočasně práceneschopných pojištěnců uskutečnili v roce 2017 pověření zaměstnanci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ). Nejvíce postihů (485) bylo vloni uděleno pojištěncům v Plzeňském kraji.

 

Lidé stonající takzvaně na neschopenku jsou povinni dodržovat režim, který jim stanovil ošetřující lékař, dále mají mj. povinnost sdělit ošetřujícímu lékaři platnou adresu místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti, označit byt a zvonek jmenovkou a dodržovat vycházky určené ošetřujícím lékařem. Zpravidla mohou být vycházky povoleny nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin.

 

Pověření zaměstnanci OSSZ kontrolují dočasně práceneschopné pojištěnce podle vlastního výběru, z podnětu ošetřujícího lékaře nebo na žádost zaměstnavatele. V případě potvrzeného porušení stanoveného režimu zahájí OSSZ správní řízení, v němž může být rozhodnuto o krácení nebo odnětí nemocenského. Při porušení režimu zašle OSSZ dočasně práceneschopnému pojištěnci, ošetřujícímu lékaři a zaměstnavateli záznam o kontrole.

 

screenshot-2018-03-08_07-19-12.jpg

 

 

 

Zdroj: ČSSZ