Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zástupci odborových organizací se setkali s premiérem

18. 7. 2014

 

 

 

 Včera se uskutečnilo v budově parlamentu v Praze jednání představitelů Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). Jednání se uskutečnilo na základě písemné žádosti hornických odborů.


Delegaci odborů vedl předseda svazu Jan Sábel, s premiérem a ministrem dále diskutovali místopředseda svazu a předseda Sdružení hornických odborů CCG Most Jaromír Franta, místopředseda odborového svazu a předseda Sdružení hornických odborů OKD Ostrava Jaromír Pytlík a svazový právník a expert OS PHGN Antonín Těšík.


Jednání trvalo více než hodinu a půl a řešila se na něm situace v těžebním průmyslu. Zástupci odborů premiérovi přiblížili problémy, které tíží nejen těžební společnosti, ale potažmo i jejich zaměstnance a obyvatele postižených regionů s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Ať už se jedná o problém těžební černouhelné společnosti OKD Ostrava, ktera se vlivem nezodpovědného přístupu jejího majitele, společnosti NWR a finančníka Zdeňka Bakaly potýká s restrukturalizací dluhů a hrozí jí bankrot a případný prodej. Úpadek hrozí i společnosti VOKD Ostrava.

 

Situaci ještě komplikují zásahy vlády Petra Nečase, která kvůli politickému handlu zmrzačila horní zákon, když z něho vyjmula vyvlastňovací paragrafy. S velkými problémy se potýkají i těžební společnosti na severozápadě Čech, a to Sokolovská uhelná a CCG Most, které ohrožují vysoké emisní poplatky a konkrétně letitý problém – územní limity. Poslední kapkou pak je návrh ministerstva financí zvýšit na desetinásobek poplatky za vydobytý nerost, což by přímo ohrozilo existenci hnědouhelných společností a zapříčinilo propouštění a další zvýšení již tak kritické nezaměstnanosti v uvedených krajích

 

Zaměstnavatele i odbory trápí i absence surovinové politiky státu a státní energetické koncepce. Odboráři přiblížili politikům problematiku předčasných starobních důchodů pro horníky a další rizikové profese. V neposlední řadě se diskutovalo o kritické sociální situaci v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, která má souvislost i s problémy těžebních společností. Odboráři zároveň politkům sdělili, jak by se podle jejich představ daly jednotlivé problémy řešit.


K řešení předčasných důchodů přislíbil jak premiér Sobotka, tak ministr Mládek, podporu. Rovněž o poplatcích za vydobyté nerosty se bude jednat s cílem, aby vybrané peníze zůstaly především v regionech. Složitější je podle politiků problematika vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně. Současný stav nahrává spekulantům a stěžuje již tak krizový stav v hornictví. Z jednání vyplynulo, že již na jaře 2015 by se měly zásadní problémy v hornictví řešit.


Odbory se právem domnívají, že stát je spoluodpovědný za situaci v Moravskoslezském i Ústeckém kraji a požádaly politiky, aby stát situaci pomohl řešit.

 

dsc_0957.jpg

Předseda SHO Ing.J. Pytlík a předseda OS PHGN Ing. J. Sábel (ilustrační foto)

 

 

Jan Sábel na aktualne.cz

 

 

autor: (kov,jp,vs)

foto:(vs)