Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zástupci odborů bourali v centru Ostravy mýty a pomáhali lidem

5. 3. 2014

 

logo_cmkos.jpgOstrava (4. března 2014) - „V Ostravě nejsme náhodou a i ve středu do Karviné jedeme záměrně,“ zahájila místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů Radka Sokolová historicky první sérii prezentačních akcí největší odborové centrály v zemi.


Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) připravila šest výjezdů do tří českých a moravských regionů v rámci projektu „Posílení sociálního dialogu pro všechny zaměstnance – důstojná práce – Česká republika“. První setkání s médii a veřejností se konalo v úterý čtvrtého března na ostravském Masarykově náměstí. O den později ČMKOS otevře svůj informační stav na stejnojmenném náměstí v Karviné.
„Při těchto výjezdech, tiskových konferencích a jednání s občany chceme bourat především mýty, které kolem odborů kolují. Chceme lidem představit, v čem se na nás mohou obrátit a v čem nejen jim můžeme pomoci,“ doplnila Radka Sokolová a vysvětlovala: „Jedním z největších mýtů a jedním z našich největší problémů je, že si lidé myslí, že jsme pozůstatkem komunismu. To ale vůbec není pravda. Vždyť první organizované odborové organizace v západní Evropě vznikaly již ve druhé polovině devatenáctého století. Tedy dávno před tím, než se nejen u nás objevil komunismus.“
Před novináře, včetně štábu České televize, přestoupil i momentálně první muž nejvýznamnější odborové organizace v republice Václav Pícl, který představil program vyjednávání s novou vládou. „Víme, že situace s nezaměstnaností je svízelná právě tady v severomoravském kraji a proto mu chceme všemi prostředky pomoci. Chceme tlačit na vládu, ale i další organizace, aby s vysokou nezaměstnaností na severní Moravě bojovala,“ uvedl Václav Pícl.
Mladou generaci oslovil osmatřicetiletý Radim Tylšar, když v emotivně laděném projevu uvedl: „I mladým mají odbory co nabídnout, protože se za ně postaví, když budou v úzkých, když je bude chtít někdo vyhodit z práce, když budou mít špatné pracovní podmínky. Stále si cítím mladý, a proto vím, že odbory nejsou jen pro staré páprdy. To není agitka, to je prostě jen zkušenost.“
Zástupkyně moravskoslezské regionální rady odborových svazů ČMKOS Dagmar Regelová-Bobková logicky „tlačila“ na lokální notu a ocenila, že se Praha a nová vláda přibližuje regionu na severní Moravě. „Rádi bychom, aby padl centralismus, aby se hlavní město zajímalo o problémy ostatních regionů, protože i ty jsou důležité pro rozvoj celé země. Chceme, aby i Praha řešila lepší spojení do Ostravy, ať po silnici, železnici či rozšířením letiště. Pouze pokud budou mít investoři dobrý přístup do regionů, mohou zaměstnávat více lidí,“ poznamenala Regelová-Bobková, která věří, že vláda s vedením Ostravsko-karvinských dolů vyřeší situaci ve prospěch jedenácti tisíc horníků. „Na místo každé z nich se váží další čtyři pracovní místa. Dovedete si představit, co by nejen pro severomoravský region znamenalo jejich propuštění,“ uzavřela Regelová.

 

stan.jpg

ČMKOS dále postupně navštíví Hradec Králové, Náchod, Plzeň a Rokycany. „Lokality jsme vybírali napříč Českou republikou,“ vysvětlila Radka Sokolová a nastínila další smysl akcí: „Chceme představit dosažené výsledky a nabídnout služby, které odbory svým členům poskytují. Podle statistických údajů v podnicích, kde působí odbory, mají zaměstnanci lepší pracovní podmínky, včetně mezd. To jen potvrzuje fakt, že společně si zaměstnanci dokážou svá práva prosadit podstatně lépe. Samotný zaměstnanec zůstává při jednání se zaměstnavatelem tou slabší stranou.“
ČMKOS představí v regionech nejen tamní zástupce, ale na setkání s občany na hlavních náměstích přizve též experty, kteří přímo na místě poradí s pracovně – právní problematikou, zodpoví dotazy na bezpečnost práce či na zlepšení pracovních podmínek. „Nejde o náborovou akci. Chceme se lidem více přiblížit a ukázat jim, jak důležitý je sociální dialog ve společnosti. Protože jen díky vzájemnému respektu zaměstnavatelů a zaměstnanců může dojít ke spokojenosti obou. Ale budeme rádi, když prezentace činnosti odborů přispěje k rozšíření našich řad,“ uzavřela na Masarykově náměstí v Ostravě Radka Sokolová.

 

zdroj: http://www.odborynavasistrane.cz/

foto: http://www.cmkos.cz/