Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zástupci OKD uctili památku třinácti obětí důlního neštěstí z prosince 2018

20. 12. 2023

 

Ve středu 20. prosince se konal pietní akt na památku dvanácti polských a jednoho českého horníka, kteří zahynuli před pěti lety při výbuchu metanu ve 29. sloji v severní lokalitě Dolu ČSM. Památku obětí jednoho z nejtragičtějších důlních neštěstí v tuzemské historii  uctili zástupci těžební společnosti OKD a jejich hosté ve Stonavě u žulového monumentu ve tvaru slzy, který byl vytvořen v upomínku této události. 

 

„S velkou pokorou vzdávám úctu obětem neštěstí na Dole ČSM i jejich blízkým, kterým tato tragédie v okamžiku změnila celý život. Za nějaký čas přírodě vrátíme to, o co se s námi již dvě století dělí, a hornické řemeslo se v našem kraji stane minulostí. O to důležitější bude nezapomenout, co vše nám dalo, a držet navždy v úctě ty, kteří hornické práci věnovali desítky let, leckdy jí obětovali zdraví a někdy, jako v tomto případě, přinesli oběť nejvyšší – svůj život,“ uvedl při pietním aktu generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora 

 

Vyjádřit úctu tragicky zesnulým horníkům a jejich blízkým přišli kromě zástupců vedení, odborů a dalších zaměstnanců těžební společnosti OKD také představitelé firmy Alpex, která horníky zaměstnávala, hosté, báňští záchranáři, spolky krojovaných horníků a hornická veřejnost.

 

Důlní neštěstí se stalo ve čtvrtek 20. prosince 2018 chvíli po 17. hodině, kdy v oblasti 29. sloje došlo k zapálení a následné explozi metanu. Zasaženo bylo rubání 292 200/1 a čelba 290 220/1, kde probíhaly standardní pracovní činnosti. Osm horníků bylo zraněno a třináct jich přišlo o život. Čtyři oběti byly vyproštěny při prvotních zásazích během likvidace havárie, ostatní zůstaly za hrázemi a na povrch je vyvezli báňští záchranáři na jaře 2019, kdy bylo místo postupně zpřístupněno.

 

Na památku obětí důlního neštěstí vytvořil sochař Martin Kuchař ve Stonavě pomník, který byl odhalen rok po tragédii. Položit květiny, zapálit svíčku a zavzpomínat chodí k pomníku pravidelně také kamarádi a kolegové tragicky zesnulých horníků.

 

 

photo-2023-12-20-12-44-47.jpg

 

photo-2023-12-20-12-44-43.jpg

Květiny u pomníku položili i zástupci hornických odborů 

 

 

 

 

 

 

Zdroj, foto: OKD a.s.