Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeman přijal na Hradě předáky odborových svazů

12. 11. 2015

 

 

Prezident se s odboráři shodl na potřebě růstu reálných mezd
Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předáky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Při asi hodinovém jednání se s odboráři shodl na nutnosti růstu reálných mezd v soukromém sektoru. Rozdílný názor měli naopak na zvýšení životního minima. Prezident Zeman rovněž podporuje růst starobních důchodů a v této souvislosti se vyslovil pro změnu zákona tok, aby zajistil trvalý růst důchodů. Předáky odborových svazů přijal prezident už potřetí.


Odboráři se s prezidentem shodli na potřebě zvyšování reálných mezd v době růstu ekonomiky, a to i v soukromém sektoru. Se Zemanem se odbory shodují i v pohledu na intervence České národní banky. Předáci udržování slabého kurzu koruny dlouhodobě kritizují.


Prezident se kriticky, ale přátelsky, jak uvedl, vyjádřil k úbytku členů v odborech. ČMKOS zastřešuje 29 odborových svazů s asi 370 000 členy. V roce 2007 měla konfederace 33 svazů s 600 000 členy. Předseda ČMKOS Josef Středula uvedl, že odborové svazy vyvíjejí maximální úsilí k přijímání nových členů a zakládání odborových organizací ve firmách. Narážejí přitom na odpor manažerů a vlastníků firem. Zaměstnancům, kteří chtějí založit odborovou organizaci, v lepším případě vyhrožují, v tom horším je pod různými záminkami propouštějí. „I přes tyto překážky odbory hledají nové způsoby, které by vedly k získávání nových členů. Jen loni odborové svazy přijaly přes 11 000 nových členů a založily víc než stovku organizací ve firmách,“ informoval odborový předák Zemana. Prezidenta to příjemně překvapilo a popřál odborům, aby se tento trend dařilo dále rozvíjet. „Přeji odborům trvalý příliv nových členů, více kolektivních smluv vyššího stupně a především, aby rostly mzdy zaměstnanců v podnikatelském sektoru,“ uvedl prezident Zeman.


Prezident byl naopak kritický k nabírání nových pracovníků ve veřejné správě. "Pan prezident se nevyjádřil pozitivně k našim požadavkům na zvýšení životního minima. My jsme vysvětlili, že z našeho pohledu to je stejný cíl, to znamená udělat vše pro to, aby bylo více motivační pracovat, ale my k tomu volíme jinou metodu, ne zastavení růstu životního minima, ale výrazné zvýšení mezd," řekl Středula novinářům na tiskové konferenci.


Odboráři se s prezidentem shodli i v pohledu na intervence České národní banky. Předáci udržování slabého kurzu koruny dlouhodobě kritizují.


Josef Středula poděkoval prezidentovi za jeho mimořádnou podporu růstu mezd, kterou projevuje při návštěvách regionů a krajů i za to, že při návštěvách firem jedná nejen s manažery, ale i s odboráři.


Předseda Odborového svazu KOVO Jaromír Souček informoval prezidenta o potížích kolem skupiny Volkswagen a obavách, že by to mohlo mít dopady i na Českou republiku.
O situaci v daných odvětvích prezidenta informoval i předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.


Prezident Zeman odborářům řekl, že dvacet let podporuje účast zástupců zaměstnanců v dozorčích radách firem a i nyní podporuje možnost vyšší míry spolurozhodování odborových organizací v ČR, aby byl větší dohled nad firmami. Středula v této souvislosti upozornil prezidenta na obrovské vyvádění zisků ze zahraničních firem působících v České republice mimo území republiky. „Tyto firmy přitom dostaly od státu nemalé investiční pobídky, proto by část těchto peněz měla jít na růst mezd zaměstnanců,“ řekl Josef Středula.


Zeman přijal odboráře na Hradě poprvé krátce po svém zvolení v březnu 2013. S odbory má prezident dlouhodobě, jak sám uvedl, přátelské vztahy. Odborová centrála také před druhým kolem prezidentské volby doporučila voličům, aby svůj hlas dali Miloši Zemanovi.


Podruhé šli předsedové odborových svazů na Hrad za hlavou státu loni v srpnu. Ještě předtím prezident Zeman vystoupil na sjezdu ČMKOS. Účastní se příležitostně i jednání tripartity.
Další setkání se uskuteční v blízké době. „Prezidentovi jsme předali novou ekonomickou studii týkající se třeba odborářského pohledu na produktivitu práce a nabídli mu k ní odbornou konzultaci. Pan prezident nabídku přijal. Sejdeme se určitě v dohledné době po oficiálním zveřejnění studie 19. listopadu," řekl Josef Středula novinářům na tiskové konferenci.

 

dsc_1157_th.jpg

Společná fotografie odborářů s prezidentem Milošem Zemanem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

autor: (kov)
foto: Hana Brožková
zdroj:www.e-sondy.cz