Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý den v ČR dojde k více než stu pracovních úrazů

15. 12. 2014

 

V České republice se denně zraní v práci přes sto lidí při výkonu svého zaměstnání, což znamená zhruba čtyři pracovní úrazy za hodinu. Největší počet úrazů je ve středních Čechách, na jižní a severní Moravě. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) za první pololetí letošního roku. V tomto období se v Česku stalo 19 781 pracovních úrazů, z toho 40 jich bylo smrtelných. Nejvíce nehod se stává ve výrobních a zpracovatelských firmách.


„Nejčastěji se zraní člověk při manipulaci s materiálem. Nejvíce pracovních úrazů pak hlásí továrny nebo provozy, kde se zaměstnanci pohybují v poměrně složitém prostředí a pracují například s těžkými stroji. Zajistit dostatečnou bezpečnost práce je poměrně složité. Riziko úrazu – lehčího nebo vážnějšího – je samozřejmě různé. Nicméně často se stává, že majitel nebo provozovatel opomine drobnost - třeba řádné označení schodu, která může pomoci takovým úrazům předejít. I tak by se dalo ušetřit hodně peněz na odškodněních nebo náhradách,“ komentuje statistiky vedoucí inspektor Milan Pavelčík z certifikační společnosti Bureau Veritas.


Mezi další nejběžnější pracovní úrazy patří ty, které se stanou zaměstnancům během chůze – celkem jde za půl roku o zhruba tři tisíce případů. Většinou jde o přehlédnutí schodu, uklouznutí nebo podobné nehody, které většinou končí lehčím úrazem. Poměrně časté jsou úrazy během řezání, během ukládání hmotných věcí nebo čištění a mytí.

 

 

 

 

autor:(red)

zdroj:www.e-sondy.cz