Jdi na obsah Jdi na menu
 


300 milionů korun investice do ekologizace elektrárny ve Vřesové

8. 2. 2022

 

Společnost Sokolovská uhelná, sesterská společnost SUAS GROUP, investuje do modernizace svého provozu paroplynové elektrárny ve Vřesové 300 milionů korun. Jde o největší investici společnosti v posledních pěti letech.

 

Do plynové turbíny implementuje řešení GE Gas Power, které sníží produkci emisí škodlivého oxidu dusíku NOx.Obě společnosti mají za cíl udržitelnou produkci energie. 

Paroplynová elektrárna ve Vřesové letos slaví 26 let a stále patří k nejmodernějším velkým nízkoemisním zdrojům elektrické energie v Evropě. V důsledku skokového nárůstu ceny emisních povolenek je tato elektrárna pevným pilířem v přechodu na cestě k čisté energetice skupiny SUAS GROUP. Čistá energetika je jedním z 6 pilířů této skupiny, která chce být po odklonu od těžby uhlí své sesterské Sokolovské uhelné lídrem ve výrobě elektrické energie z udržitelných zdrojů. 

Současná investice jde do modernizace původního spalovacího systému dvou plynových turbín typu GE 9E s cílem významně snížit emise oxidu dusíku NOx ze současných přibližně 100 mg/Nm3 spalin na 30 mg/Nm3 spalin.  S modernizací, plánovanou na rok 2023, také dojde k redukci využívání hnědého uhlí, které se dosud využívalo pro výrobu páry vstřikované do spalovacího systému. Úsporou využití hnědého uhlí dojde ročně také ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) až o 48 000 tun.

Modernizace spočívá zejména v novém HW spalovacího systému. Turbíny ve Vřesové dostanou od GE nový systém snižování emisí DLN 1.0+ s technologií Ultra Low Nox Upgrade. Ten představuje celou řadu technických změn. Patří sem nové palivové trysky, nové spalovací komory, nové pláště spalovacích komor a nová průtoková pouzdra. Součástí je také modernizace propojovacího potrubí. 

Kromě ekologizace by instalace systému DLN 1.0+ s technologií Ultra Low Nox Upgrade měla mít pozitivní vliv na efektivitu provozu a údržby. Interval inspekce spalování lze zvětšit až na 32 000 provozních hodin, přičemž současný interval inspekce spalování je 16 000 provozních hodin. 

„Současná energetika stojí na prahu rychlých změn. SUAS GROUP má ambici být po odklonu těžby uhlí své sesterské Sokolovské uhelné i nadále energetickým lídrem v regionu s přesahem do celé republiky. Součástí úspěchu jsou dlouhodobé investice do technologických zařízení a nastolování nových trendů, mezi které tato klíčová modernizace plynového systému elektrárny ve Vřesové patří,“ řekl k plánované modernizaci David Najvar, místopředseda představenstva SUAS GROUP odpovědný za linii Clean energy.

„Jsme hrdí na to, že můžeme přispět k úsilí společnosti Sokolovská uhelná o zlepšení výroby energie a její přeměnu na nízkouhlíkový provoz. Zařízení GE DLN1.0+ s technologií Ultra Low NOx Upgrade může hrát významnou roli při zvyšování účinnosti a šetrnosti našeho energetického parku k životnímu prostředí. Díky úspěšné modernizaci turbín ve Vřesové se rozšíří možnosti volby zdrojů paliva a navíc modernizace sníží náklady na údržbu, zvýší provozní flexibilitu a prodlouží životnost souvisejících zařízení,“ dodává Kresimir Kovacic, obchodní ředitel společnosti GE Gas Power.

 

pririd.jpeg

ilustrační foto 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Sokolovská uhelná

Foto: Pixabay